Brexit: Østjyske virksomheder håber på et ja

Hvis briterne forlader EU har det negative konsekvenser for de østjyske firmaer, der eksporterer til Storbritannien

02:07

Hos østjyske virksomheder håber man, at det bliver et rent ja, når Storbritannien torsdag skal stemme om at blive i EU. Afstemningen, som i mange medier bliver kaldt Brexit, har allerede på nuværende tidspunkt indflydelse på Prodan A/S i Randers.

Hos Prodan A/S i Randers producerer metal- og plastdele, der blandt andet eksporteres til England. Siden valget i Storbritannien blev udskrevet har der været svind i ordrebøgerne hos Prodan.

- Man afventer ligesom situationen og afstemningsresultatet på torsdag. Jeg kan godt frygte, at dem der virkelig er eksponeret mod markedet i Storbritannien vil være nødsaget til at afskedige, direktør i Prodan A/S, og formand for Dansk Industri i Randers-Norddjurs.

Tæt afstemning

De seneste meningsmålinger viser, at der er 44 procent af de britiske vælgere, der stemmer for at blive.
43 stemmer for at forlade EU.
11 procent ved endnu ikke, hvad de skal stemme.
Kilde: economist.com

Hos Arla venter man også på resultatet i spænding. Storbritannien er Arlas største eksportmarked på verdensplan. Og det vil få negative konsekvenser for Arla, hvis Storbritannien vælger at forlade EU.

- Det, der vil ramme os allerførst, det vil formentlig være, at det britiske pund bliver svækket, og det er aldrig godt, hvis det sker henover en længere periode. Det betyder vores varer bliver dyrere på de britiske butikshylder, siger Theis Brøgger, pressedirektør i Arla.

- Det kan få flere engelske forbrugere til at vælge nogle andre produkter, når de køber ind, siger Theis Brøgger.

Hvis det bliver et nej til EU, bliver det mere besværligt for de østjyske eksportvirksomheder at handle med briterne.

- Der bliver mindre fri bevægelighed for produkter og for varer, der kan være nogle toldudgifter, siger Theis Brøgger.