Brexit-kaos forplanter sig til østjyske toiletbrætter

Hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale, kan det komme til at koste arbejdspladser i Østjylland. Blandt andet hos toiletbræt-producenten Pressalit.

Hos virksomheden Pressalit i Ry ruller nyproducerede toiletbrætter i hobetal ned ad rullebåndene, da TV2 ØSTJYLLAND lægger vejen forbi. Men det usikre politiske klima i Storbritannien kan betyde færre toiletbrætter på virksomhedens bånd.

For lige nu sender virksomheden omkring hvert tiende toiletbræt over Nordsøen til Storbritannien. Derfor forplanter problemerne med briternes udtræden af EU sig også helt til Ry. 

- Det er et alvorligt problem for Pressalit, hvis vi får en hård Brexit (at Storbritannien forlader EU uden en aftale, red.). For så skal vi til at betale told og det betyder, at varerne bliver dyrere for vores engelske kunder. Så vil vi være mindre konkurrencedygtige over for britiske kunder og få en omsætning, der er lavere end i øjeblikket, fortæller direktør og ejer af Pressalit Kim Boyter til TV2 ØSTJYLLAND. 

- 10 procent af vores omsætning i dag kommer fra England, så ved en hård brexit vil vi kunne komme til at skulle bruge én til tre medarbejdere færre, fortsætter han.

Onsdag nedstemte det britiske parlament den skilsmisseaftale, premierminister Theresa May havde lavet med EU. Dermed er Storbritannien igen kastet ud i et politisk limbo. Den 30. marts 2019 forlader landet EU. 
Onsdag nedstemte det britiske parlament den skilsmisseaftale, premierminister Theresa May havde lavet med EU. Dermed er Storbritannien igen kastet ud i et politisk limbo. Den 30. marts 2019 forlader landet EU.  Foto: Reuters TV - Ritzau Scanpix

500 virksomheder

Toiletbræt-producenten i Ry er langt fra den eneste østjyske virksomhed, der vil kunne mærke det, hvis Storbritannien kommer ud af EU uden en aftale. 

Ifølge Business Region Aarhus, der er et netværk af samarbejdende kommuner i Østjylland, vil omkring 500 virksomheder blive ramt. Tilsammen eksporterer virksomhederne for 14 milliarder kroner til Storbritannien om året, anslår sammenslutningen. 

- Vi kommer til at mærke det, hvis der kommer en hård brexit. Det er, hvad jeg hører, fra de østjyske virksomheder. Det vil være naivt at tro, at vi ikke vil kunne mærke det, siger Jan Petersen, der er formand for Business Region Aarhus.

- Jeg tror, der er jobs på højkant, men vi vil stadig have vækst i Østjylland, det er jeg ikke i tvivl om.  

Forlader Storbritannien EU uden en aftale, vil toiletbrætterne fra Pressalit i Ry give en lavere indtjening på det britiske marked. 
Forlader Storbritannien EU uden en aftale, vil toiletbrætterne fra Pressalit i Ry give en lavere indtjening på det britiske marked. 

Ude på dybt vand

Hos Pressalit har man siden briterne i 2016 stemte sig ud af EU kunnet mærke en dårligere indtjening på de toiletbrætter, der bliver solgt i England. Derfor har virksomheden løbende forsøgt at tilpasse sig ved at opsøge nye markeder at sælge til. 

Alligevel er direktør Kim Boyter ikke i tvivl om at Brexit bliver en udfordring.

- Vi er helt ude på dybt vand, for vi har aldrig prøvet før, at et medlemsland i EU vil ud af EU, siger han. 

- Jeg synes, det der sker i det britiske parlament mere og mere ligner en tragedie. Brexit kommer til at betyde utrolig meget for den økonomiske vækst i England og i resten af Europa, og det kommer til at koste arbejdspladser i Danmark.   

Kim Boyters er direktør for Pressalit. Han frygter for Brexit. Både på grund af sin virksomhed og sin mor. 
Kim Boyters er direktør for Pressalit. Han frygter for Brexit. Både på grund af sin virksomhed og sin mor. 

Personligt involveret

For direktøren er der også et personligt lag på Brexit-forhandlingerne. For Kim Boyters mor er nemlig britte og risikerer at blive sendt hjem. 

- Hun frygter det værste – nemlig at blive sendt ud af Danmark, hvis der kommer en hård brexit, fortæller Kim Boyter.

- Hun er ikke dansk statsborger og har aldrig tænkt på, at hun skulle være det. Hun har boet i Danmark i 55 år, så vi må håbe, at der kommer en eller anden form for aftale.