Bredt flertal bag besparelser

Et bredt flertal i Århus Byråd indgik fredag morgen efter næsten 20 timers maratonforhandlinger et budgetforlig, der sikrer besparelser for næste års budget på 410 mio. kr.

Et meget bredt flertal i Århus Byråd indgik fredag morgen forlig om de største sparekrav, som nogen dansk kommune står med i de igangværende budgetforhandlinger landet over.

28 af byrådets 31 politikere fra S, V, RV, K og DF lykkedes det borgmester Nicolai Wammen (S) at samle bag forliget, der indfrier sparekravet til Århus på 410 millioner kroner næste år. Kun Enhedslisten stod allerede fra starten af forhandlingerne, fordi de største sparekrav var vendt mod børne- og ældreområdet. SF hang teoretisk på et stykke tid, men kom aldrig rigtigt på banen.

Næsten 20 timer tog det at slibe de hårde knaster af en fælles aftale, som alle partier efterfølgende var enige om trods alt var den bedst mulige i lyset af det massive sparekrav. - Det er altid vanskeligt at lave et budgetforlig, selv når det handler om at uddele penge. Denne gang var det endnu sværere, fordi det handlede om at spare så mange penge, erkendte Nicolai Wammen efter forliget. - Men vi har opnået et forlig, der på én gang genopretter kommunens økonomi samtidig med, at det er menneskeligt og socialt afbalanceret, sagde den socialdemokratiske borgmester på et pressemøde fredag morgen.

Wammen valgte dermed at indfri de rekordstore sparekrav med et forlig til højre i byrådssalen. Men det kostede ham ideologiske indrømmelser til højrefløjen såsom et opgør med tryghedsgarantien, der sikrer de kommunalt ansatte i Århus, samt et øget udbud af kommunale opgaver - som dog er halveret i forhold til de borgerlige partier oprindelige udspil. Samtidig friholdes pasning og pleje for yderligere privatisering.

Derfor var de borgerlige partier med børn og ungerådmanden Louise Gade (V) i spidsen også tilfredse efter, at aftalen var i hus. - Vi er især glade for, at det trods alt er lykkedes at nedbringe besparelserne på børneområdet. Vi har fået indført modulpasning, som indebærer en mere fleksibel børnepasning ved bl.a. at lade kommunens opsparede indskud på 15 millioner kroner i Landsbyggefonden til almennyttige boliger indgå i finansieringen af budgettet. Samtidig er vi tilfredse med, at der lægges op til kommunale indtægter ved udbud af kommunale opgaver, sagde Louise Gade efter forliget. /ritzau/