Brandgode råd til julen

Pas på dekorationer og adventskranse

Julen er lysets og glædens fest, men hvert år bliver hyggen afbrudt i flere hjem på grund af brand i for eksempel juledekorationer.

Der bliver traditionelt set tændt flere stearinlys i julen, og risikoen for brand er dermed større end andre tider på året:

- Vi skal på ingen måde gå og være nervøse for, at der opstår brand i vores bolig i julen, men statistikken viser, at der er grund til at være påpasselig," siger beredskabschef Peter Allentoft fra Randers Brandvæsen i en pressemeddelelse.

Beredskabschefen opfordrer derfor folk til at være ekstra opmærksomme og tage sine forholdsregler.

Man skal aldrig lade lys være tændt, hvis man ikke selv opholder sig i rummet og så skal alle vide, hvad man skal gøre, hvis uheldet er ude. Også børnene.

- Det er en god ide at have slukningsmidler parat. Det kan eksempelvis være en fyldt vandkande eller en vandforstøver. En spand vand og en gulvklud ved siden af juletræet eller en stor flaske danskvand er også en god ide. Danskvanden skal blot stå klar med proppen på, og når uheldet er ude og flasken skal åbnes, sætter man en finger ved åbningen og ryster flasken. På den måde kan den bruges som en effektiv brandslukker til små brænde, siger Peter Allentoft.

Derudover lyder rådene, at man skal passe på med at placere gran for tæt på lys og huske at have røgalarmer i hjemmet.

En ekstra opfordring er der også til pejse- og brændeovnsejerne: Husk at fyre rigtig op, så man undgår skorstensbrande.