Brandfolk måtte rykke ud mange flere gange end normalt

1800 brandfolk har været i gang nytårsaften og -nat. De står alle fortsat beredte på grund af varslet storm

Det har været en ualmindelig travl nytårsnat for beredskaberne. Her er brandfolk rykket ud til en bilbrand på Spobjergvej i Brabrand. Foto: Per Øxenholt - Øxenholt Foto

De kommunale beredskaber haft mere end normalt travlt nytårsaften og nytårsnat. 

Det oplyser interesseorganisationen for de danske beredskaber og brandvæsener, Danske Beredskaber, i en pressemeddelelse.

Læs også Politi beskudt med fyrværkeri på rygende travl nytårsnat

Normalt har beredskabet cirka 400 udrykninger nytårsaften, men i år er tallet 505.

- Nytårsaften er for mange mennesker en festlig aften, men for vores brandfolk er det en succes, hvis vi kun skal rykke minimalt ud. Sådan har det desværre heller ikke været i år, siger Jacob Mouritsen, der er kommunikationsmedarbejder hos Danske Beredskaber.

00:31

VIDEO: Mange containere mistede så at sige livet nytårsnat. Her er det på Fuglebakkevej i Aarhus V.

Luk video

Bør takke brandfolk

Ikke færre end 1800 brandfolk har været i gang henover nytårsaften og -nat. Brandfolkene er rykket ud til alt fra containerbrande til lejlighedsbrande.

Jacob Mouritsen mener, at en opmuntring til beredskaberne er på sin plads.

- Jeg håber, at mange vil sende en dybfølt tak til de mange brandfolk, der har tilsidesat personlige aftaler for at stå klar i samfundets tjeneste.

Der var nytårsnat ild i flere containere i Østjylland. Her er den gal på Fenrisvej i Aarhus. Foto: Per Øxenholt - Øxenholt Foto

Fyrværkeri den store synder

Det er de klassiske brandårsager, der fylder i statistikken over hændelser nytårsaften og nytårsnat.

Det er nemlig fyrværkeri, der er den helt store synder, når det kommer til brande. Brandene er ofte påsatte, og det ærgrer Jacob Mouritsen.

- Vi forsøger naturligvis altid at forebygge disse hændelser med diverse kampagner, men det er desværre svært at gardere sig imod alt. Derfor er der ikke så meget andet at gøre end at opfordre til rettidig omhu, og at man passer på hinanden, siger kommunikationsmedarbejderen hos Danske Beredskaber.

Brandfolk måtte bruge store mængder skum for at slukke diverse brande nytårsaften og -nat. Foto: Per Øxenholt - Øxenholt Foto

Færre angreb mod beredskabet

Sidste nytår var der meget opmærksomhed om skyderier med raketter mod beredskaberne.

Dette nytår har der dog været en markant nedgang i antallet af angreb mod beredskabet, og det vidner om, at sidste års italesættelse har haft en effekt, mener Jacob Mouritsen.

Når det gælder aggressive hændelser overfor beredskaberne, er nytårsaften og -nat faktisk blevet fredeligere hen over de sidste årtier.

På trods af at nytåret nu er veloverstået, så står beredskabet fortsat klar med alle 1800 brandfolk til den varslede storm i Danmark. 

Brandfolk tilkaldt til en mindre lejlighedsbrand på Stadion Allé i det centrale Aarhus. Foto: Per Øxenholt - Øxenholt Foto