Børnehaver skal selv finde penge

Pædagoger og opposition raser over budgetforliget i Århus i aftes. De anklager politikerne for at flygte fra ansvaret.

Århus Kommunes økonomiudvalg besluttede i aftes at droppe kravet om, at børnehaverne skal fyre pædagoger.

Men børneområdet skal stadig spare det samme beløb. Nu bliver det bare op til den enkelte institution at finde af hvordan, de vil spare deres del på cirka 70 millioner kroner af de i alt 280 millioner kroner, der skal skæres i budgettet for 2004.

Børnehavernes bestyrelser kan altså selv vælge, om de vil spare på madordningen eller erstatte 400 pædagoger med 400 langt billigere pædagogmedhjælpere.

Formanden for pædagogernes fagforbund i Århus, BUPL, er rasende over spareforslaget. - Det er det ringeste polititiske håndværk, jeg nogenside har set, siger Henning Truelsegaard til TV 2 / ØSTJYLLAND.

Han kalder det ansvarsforflygtelse, og han støttes af Socialdemokraternes medlem af Økonomiudvalget Hans Halvorsen.

Formanden for Økonomiudvalget, Jens Winther (V), er uenig.

- Jeg vil helst ikke beskyldes for at være bangebuks. Jeg synes, at vi har hørt på argumenter fra mange mennesker i de seneste dage. Og nu er det op til børnehavernes bestyrelser selv at beslutte, hvor de vil spare, siger han.

Besparelserne stemmes igennem af forligspartierne på byrådsmødet næste onsdag.

4000 pædagoger holder stormøde i aften i Arenaen i Århus. Og TV 2 /ØSTJYLLAND sender direkte fra mødet. Vi har også bestyrelsesformanden for den integrerede institution Børnely i Århus i studiet.