Borgere jonglerer med millioner

Et budgetspil på internettet er godt besøgt. På få dage har mange givet deres bud på besparelser.

Århusianerne har stor lyst til selv at bestemme, hvordan den slunkne kommunekasses penge skal bruges.

Siden mandag har borgerne kunnet klikke sig ind på internettet på et såkaldt budgetspil, hvor de selv kan jonglere med millionerne. Og det har været en succes.

159 borgere havde indtil fredag middag kommet med deres forslag til Århus-budgettet. De 159 forslag på bare fem dage svarer nogenlunde til det samme antal, som siden først i oktober har deltaget i debatten på Århus Kommunes hjemmeside - hvor de vel at mærke kun kan kommentere budgetforliget og ikke give konstruktive forslag til, hvor politikerne bør spare.

Det er de lokale vælgerforeninger fra Det Radikale Venstre, SF og Dansk Folkeparti, der sammen med folkeoplysningsforbundet FO og gratisavisen MetroXpress står bag hjemmesiden. Og det er første gang, at man prøver sådan noget i Århus.

Morten Østergaard, der er næstformand i Det Radikale Venstre og fra Århus, er tovholder i projektet. Han er positiv overrasket over, hvor mange, der har benyttet sig af muligheden for at vende tommelfingeren op eller ned til forskellige spareforslag.

- Jeg er glad for at se, at folk gerne vil diskutere alternativer til besparelserne og ikke bare gå imod, siger Morten Østergaard til TV 2 / ØSTJYLLAND.

Forslagene er fundet i alt det materiale, der har været lagt frem i forbindelse med budgetforhandlingerne i Århus. Folk skal som minimum finde besparelser for 116 millioner kroner.

- Interessen for budgetspillet viser, at der er perspektiver i forhold til borgerinddragelse i forbindelse med budgetter, siger Morten Østergaard.

Høringsfristen slutter i Århus på mandag, og dermed lukker budgetspillet også. Et blik på de foreløbige resultater viser, at folk især gerne vil spare penge ved at erstatte pædagoger i børnehaver med pædagogmedhjælpere. Mange vil også gerne spare på Århus Festuge og et danseprojekt på Gran Danseteater.

Borgerne vil derimod gerne bruge penge på de små lukningstruede børnehaver og på kostordningen i børnehaver. Desuden vil de gerne sætte flere penge af til undervisning.

Jongler selv med millionerne på hjemmesiden budgetaarhus" target="_blank">http://www.budgetaarhus.dk">budgetaarhus

Lys over Svostrup Web Still

play Se video: Svostrup Kro lyser op for at mindes oversvømmelser

050321 Hjarnø Havbrug 1930 VTR Still

Retssag mod havbrug følges tæt: - De skal ha' lov at rydde op

hest2

Dyr på Molslaboratoriet undersøgt af politiet

byretten Randers Retten i Randers domstol pædofilisag

Retten i Randers uddeler bøde på 19 millioner kroner

AGF-Sønderjyske

Østergaard: Stadion-forsøg skal afsløre kviktestens pålidelighed

image5

En person fundet død i villakvarter i Silkeborg