Borgere fik pædofilidømt til at flytte: - Folk kastede æg på hans hus

Da en pædofilidømt mand flyttede til byen Bække ved Kolding, tog borgerne sagen i egen hånd. De ville have manden ud af byen

02:59

For fire år siden flyttede en pædofilidømt mand til landsbyen Bække. Han havde udstået sin straf, modtaget behandling i to år og var blevet gift.

Manden blev dog genkendt af nogle af byens borgere.

Jeg blev bange for, at der skulle ske mine børn noget. 

Malene Lind Kristensen, mor til to, Bække

- Jeg blev vred, specielt da jeg fandt ud af, hvor han boede henne. Han havde udsigt lige ud til mit barns børnehave. Jeg blev bange for, at der skulle ske mine børn noget. Eller andres børn, siger Malene Lind Kristensen, der er mor til to og bor i Bække.

Læs også Manden på bænken: Pædofil fra Beder slår til igen

Borgerne følte sig utrygge, og de besluttede sig derfor for at tage sagen i egen hånd. På facebooksiden ’Fælles Front Mod Pædofile’ delte de billeder af den pædofilidømtes hus, biler og kone, og det fik store konsekvenser for manden.

- Han er ikke blevet overfaldet her i byen, men folk gik efter ham og kastede æg på hans hus og sådan noget. Så han valgte at flytte rimelig hurtigt, siger Malene Lind Kristensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også DF om pædofili-sag: Det kan vi ikke være bekendt - nu skal der handles

Historien kommer oven på de seneste ugers diskussion af, hvordan man kan forhindre, at pædofile krænker igen, efter at de har udstået deres straf.

En diskussion, der er opstået på baggrund af en sag fra Beder, hvor en tidligere dømt pædofil begik nye overgreb tre år efter, at han blev løsladt.

I den første sag fra Beder syd for Aarhus, blev han dømt for at have krænket 13 børn i den institution, hvor han var pædagogmedhjælper. I den nye sag voldtog han en pige og begik adskillige seksualforbrydelser mod pigens lillesøster.

Pædofilidømt følte sig truet

I 2015 tog Station 2 kontakt til den pædofilidømte. På det tidspunkt var han flyttet ud af byen. Til Station 2 fortalte manden, at han og hans kone følte, at de var blevet tvunget ud af byen, efter at deres navn, billeder og bopæl var blevet udstillet på nettet.

Læs også Lisbeth Zornig: Politiet skal på uanmeldt besøg hos dømte pædofile

Manden fortalte desuden, at folk stirrede ind ad vinderne og sprang ting i luften med kanonslag.  

- Jeg havde det skidt, for jeg så min kone få det værre og værre. For hun vidste aldrig, hvad der skete, og om der kom nogen og slog os ned, sagde manden dengang til Station 2.

Den pædofilidømte kunne dog godt forstå, at folk var agtpågivende.

- Selvfølgelig tænker folk, at de skal være opmærksomme på mig og passe på deres børn. Det er helt i orden. Men find en anden måde at være opmærksomme på i stedet for, sagde manden.

Den pædofilidømte mand blev interviewet af Station 2 tilbage i 2015. Foto: Station 2

Kritik af selvtægt

Kuno Sørensen, der er psykolog ved Red Barnet, tager afstand fra selvtægt mod pædofile.

- Den form for selvtægt har vi ikke brug for. Det bliver en meget følelsesladet indsats, der ikke tager højde for de forandringer, der er sket, hos den der har begået de seksuelle overgreb, siger Kuno Sørensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er vigtigt, at børn bliver beskyttet, men jeg synes ikke, det skal gøres til en civil opgave.

Kuno Sørensen, psykolog, Red Barnet

Han kan dog godt sætte sig i forældrenes sted.

- Jeg kan sagtens forstå, at der er forældre, der bliver bekymrede og gerne vil have vished for, at det ikke kommer til at gentage sig, siger Kuno Sørensen.

Læs også Fagfolk: Dømte pædofile skal støttes og integreres i samfundet

Han mener også, at sagen fra Beder har været et wakeupcall for myndighederne.

- Myndighederne er blevet opmærksomme på, at de skal være bedre til at samarbejde og holde øje med dem, der potentielt kan være farlige, når de bliver løsladt.  Det er vigtigt, at børn bliver beskyttet, men jeg synes ikke, at det skal gøres til en civil opgave, siger Kuno Sørensen.

Har ikke fortrudt

Tilbage i Bække har Malene Lind Kristensen ikke fortrudt, at hun, sammen med en række andre borgere, fik manden til at flytte.

- Jeg har det fint med det, hvis det kan redde nogle andre børn. Jeg har ikke mødt nogen Bække, der ikke synes det er fedt, at han er væk, siger Malene Lind Kristensen.

Hun ville dog samtidig ønske, at myndighederne ville holde mere øje med de pædofile, når de har udstået deres straf.

- Borgerne behøves ikke som sådan at vide, at de pædofile er der. Men jeg synes, at kommunerne skal have styr på, hvor de bliver udsluset henne, når de har udstået deres straf, og at de så får noget behandling. Man skal ikke tage chancen, siger Malene Lind Kristensen.

02:49

VIDEO: Se hele interviewet med Kuno Sørensen fra Red Barnet. 

Luk video