Boligforeninger vil udvise familier med kriminelle børn

Seks århusianske boligforeninger vil have lov til at smide familier med kriminelle børn ud af deres lejligheder. Socialministeriet siger nej.

Almene boligforeninger udfordrer deres eget ministerium. Kampen står mellem sammenslutningen af seks boligforeninger ÅrhusBolig og Socialministeriet, som er de almene boligforeningers øverste myndighed.

Tvisten går på, hvorvidt man bredt må afvise familier med kriminelle børn, der er blevet smidt ud af én boligforening.

Socialministeriets udlægning af loven blev allerede formuleret tilbage i 2006, hvor ÅrhusBolig havde søgt om at få lov til at lave et bølleregister for lejere - og fik nej.

- Man kan ikke afvise en lejer på grundlag af noget der er sket i en anden boligforening, fastslår kontorchef i Socialministeriets afdeling for almene boliger, Mikael Lynnerup Kristensen overfor P4 Østjylland.

<b>Udfordres af ÅrhusBolig</b>
Den ministerielle holdning udfordres nu af ÅrhusBolig, som har afvist at huse en socialt belastet familie fra Gellerup, fordi den ene søn har været mistænkt for at sætte ild til en børnehave, der lå i en af ÅrhusBoligs boligforeninger.

Selvom drengen netop er blevet frikendt i Landsretten, fastholder ÅrhusBolig, at de har lov til bredt at afvise lejere, der er blevet smidt ud af en boligforening.

- Det er absurd, at hvis jeg læser noget om en ansøger i avisen om mandagen, og de står hos en boligforening om onsdagen og vil flytte ind, så kan jeg ikke afvise dem, siger direktør Anders Rønnebro fra Arbejdernes Andelsboligforening i ÅrhusBolig.

Til det gentager Socialministeriet, hvad de allerede en gang er kommet frem til.

- Det er afgørende, at det forhold, man afviser på, er begrundet i udlejning i den samme boligorganisation. Det er ligegyldigt, om man har læst noget i avisen eller på anden måde er kommet i besiddelse af oplysninger om noget, der er foregået et andet sted, siger kontorchef Mikael Lynnerup Kristensen til P4 Østjylland.

Selvom ministeriet udlægger loven meget entydigt, vil Århus Kommune, som er tilsynsmyndighed, ikke gribe ind overfor afvisningen af lejerne. Hvis ikke Socialministeriet griber ind, må de afviste lejere derfor gå rettens vej.

<i>Kilde: P4 Østjylland</i>