Bøde til udvalgsformand

Fmd. for miljøudv. i Århus Amt, Erik Poulsen (V), indblandet i sag om ulovlig brug af sprøjtemiddel

Formanden for miljøudvalget i Århus Amt, Erik Poulsen (V), har været en af de centrale personer i en sag om ulovlig brug af svampemidlet Amistar, inden det blev godkendt i Danmark. Erik Poulsen har sammen med 14 andre landmænd i området fået og anerkendt en bøde i sagen fra 1997. Bøderne har været omkring 7500 kroner, men over det dobbelte for formanden for miljøudvalget i amtet. Hertil kommer betaling af manglende afgift.

- Jeg har gjort noget dumdristigt og betalt bøde og afgift, siger Erik Poulsen til Ritzau og erklærer sig absolut ikke stolt ved sagen fra tiden før hans formandspost.

Erik Poulsen var en slags distributør til de andre landmænd og stod også for nogle overførsler af penge til leverandøren i Tyskland. Han bliver nu indkaldt som vidne i en retssag om to brødre, som nægter at have haft med svampemidlet at gøre.

Politiet mener, at den ene af brødrene stod for importen, mens den anden - der ikke ønsker nogen forsvarer - var en blandt aftagerne. En tredje bror stod for i sin privatbil, Renault Espace, at køre svampemidlet i dunke ind i Danmark, forklarede han mandag som vidne i retten i Randers. Hans forhold til de to andre tiltalte brødre er blevet noget anspændt af sagen, ikke mindst fordi den tredje bror også har anmeldt de to andre for at tilbageholde ham ulovligt ved en episode i 1998. Han skulle angiveligt have været tilbageholdt hjemme hos Erik Poulsen, indtil han skrev under på en erklæring om at opgive en helt anden sag i Frankrig. Her var han forpagter af et gods tilhørende det kendte tidligere par Jens Dinesen og Heidi Sommer. Dinesen har tidligere været indblandet i en sag om bortførelse, men dengang var det ham selv, der blev bortført.

Politiet har ikke fundet noget grundlag for at føre nogen ny sag om bortførelse eller ulovlig frihedsberøvelse. Landmanden, som er tiltalt for at have importeret svampemidlet, har tidligere underskrevet en erklæring om at have importeret omkring 500 liter Amistar. Den erklæring var imidlertid skrevet under pres fra politiet, sagde han mandag i retten og trak sin erklæring tilbage. I stedet sagde han, at han ikke havde importeret andet end det lovlige middel Medina, sådan som der står på fakturaerne.

Imidlertid blev fakturaerne udformet med falsk varebetegnelse, forklarede udlandsbroderen, der stod for transporten. Andre gange kom den ulovlige Amistar til at hedde "plovskær" eller blev opkaldt efter reservedele til maskiner, fortalte broderen bag transporten. Han fik fax om, hvad der skulle stå på de falske fakturaer, sagde han i retten. En sådan fax blev fundet bag et møbel, da Jens Dinesen på et tidspunkt blev uvenner med sin forpagter og fjernede hele hans regnskab fra godset Villejovet ved Ardennes, 200 km syd for Paris. Den tidligere forpagter fører nu sag mod Dinesen i Frankrig.

Broderen, som angiveligt bestilte det ulovlig Amistar, sagde i retten, at hans overførsel af 280.000 kroner til et tysk traktorfirma var et lån til lillebroderen, transportøren. Lillebroderen var tit i pengenød, og ofte betalte han tilbage med maskiner - denne gang var det så med plantemidlet Medina.

Det tyske firma leverede Amistar, som var godkendt i Tyskland. Den tiltalte broder, der angiveligt aftog det ulovlige middel, beskyldte politiet for at have forsøgt at lokke ham til at tilstå mod at blive fri for anklagen for at tilbageholde den tredje bror ulovligt.

Jo, det var indviklet. Dommeren, Astrid Lohmann Knudsen, bad flere gange parterne fokusere på den aktuelle sag. "Hold skidt og kanel for sig", sagde hun og bad den forsvarerløse bror huske at tage sin medbragte dunk Medina med ud af retslokalet ved frokostpausen.

Næste og afsluttende møde i sagen er den 20. oktober kl. 10. /ritzau/