Betjente har ondt i psyken

Flere og flere politifolk har psykiske problemer

De søger derfor hjælp hos deres forbund, fordi de er langtidssygemeldte med ondt i psyken. Det fortæller DR Østjylland.

Det bekymrer Flemming Olsen, som er forbundssekretær i Politiforbundet.
-  Det er meget bekymrende, at vi kan se, at flere og flere får det dårligt psykisk på grund af den måde, arbejdet udføres på eller de traumatiserende oplevelser, de bliver udsat for, siger han.

I øjeblikket er en hundefører fra Østjyllands Politi langtidssygemeldt efter at han under en jagt efter en gruppe bankrøvere i august 2009 pludselig kiggede ned mundingen på et pistol, og hans politihund blev dræbt.

Kun toppen af isbjerget
Det er sager som den, der lander flere og flere af på politiforbundets bord. Nemlig sager hvor betjente har det psykisk dårligt på grund af traumatiserende oplevelser eller stress.
- Vi ser foruroligende mange i forhold til, hvad vi har gjort tidligere. Som enkeltgruppe fylder de psykiske sager mere end for eksempel sager om fysiske skader, forklarer Flemming Olsen. 
Når Politiforbundet bliver involveret, er deres opgave oftest at få Arbejdsskadestyrelsen til anerkende betjentenes psykiske problemer som arbejdsskader.
- I nogle sager er det en enkelt situation som et skuddrama, der er årsagen, og andre gange er det mange hændelser over en længere periode, der har gjort, at man samlet set nu har det rigtigt dårligt. Så er det om at få de her ting beskrevet på den rigtige måde, så vi kan få sagen anerkendt, siger Flemming Olsen.

Selvom om politiforbundet bliver inddraget i flere sager, så vurderer politiforbundssekretæren, at de kun ser en brøkdel af problemerne.

Jeg tror, at vi kun ser toppen af isbjerget. Vi ser måske 20 til 30 procent af de sager, det reelt drejer sig om. Resten klarer folk selv eller de giver simpelt hen op, vurderer Flemming Olsen.