Beredskabsplaner holdes hemmelige

Sommerhusejere i Lyngsbæk ved Ebeltoft kan ikke få svar på, hvad de skal gøre, hvis brændstofdepot eksploderer.

Bor du lige ved siden af et hemmeligt benzinlager eller en farlig kemikaliefabrik? Så vil du sikkert gerne vide, hvad du skal gøre, hvis skidtet eksploderer. Det kan du bare ikke få oplyst, for PET har hemmeligstemplet oplysningerne. Begrundelsen er truslen om terror.

- Det kan ikke være rigtigt, at frygten for terror skal overstige borgernes rettigheder til at få at vide, hvad der foregår lige rundt om hjørnet hos dem. Det er helt urimeligt, siger Keld Nielsen til DR's forbrugerprogram Kontant.

Han er nabo til to brændstofdepoter lidt uden for Ebeltoft, der indeholder så meget brændstof, at de betegnes som "farlige virksomheder".

Derfor skal de risikovurderes. I loven står der, at naboer til farlige virksomheder har krav på at blive informeret om risikoen, og de skal oplyses om forholdsregler, hvis der sker en ulykke. Men efter henvendelsen fra PET har kommunen mørklagt sagsbehandlingen.

- Som ansvarlig myndighed er vi nødt til at lytte til, hvad PET siger, fortæller miljøudvalgsformand i Syddjurs Kommune Carsten Bech.

En af de husejere, som er kommet i klemme på grund af sagen, er Frank Halle. I sommeren 2008 købte han og hans kone sommerhus i området, men de fik intet at vide om en foreløbig risikozone.

-Vi fik jo ikke noget at vide på det tidspunkt, da vi købte det i august 2008. Altså, mægleren siger ingenting, advokaten kan heller ikke gøre noget, fordi der ikke er nogen, der er bekendt med, at der foreligger en risikozone. Derfor er der ikke nogen advarselslamper, der lyser, fortæller Frank Halle.

Frank og Birgit Halle føler sig usikre på fremtiden og ville slet ikke have købt huset, hvis de havde vidst, at huset lå i en risikozone.

- Jeg har jo henvendt mig til kommunen, fordi der står, at hvis man ønsker yderligere information, så kan man henvende sig på kommunen, og det har jeg så gjort. Det blev jeg jo ikke forfærdeligt meget klogere af. Jeg synes, der var sådan lidt hemmelighedskræmmeri omkring det.

Sommerhusejerne på Mols er ikke de eneste, der er berørt af den ubestemte terrortrussel. Rundt om i landet ligger der over hundrede virksomheder, som i følge loven skal risikovurderes - og hvor borgerne skal informeres om farer og forholdsregler - men de får intet at vide.

Kontant har allieret sig med journalist Niels Mulvad, der har forsøgt via aktindsigt at kortlægge risikovirksomhederne.

- Loven er sådan set meget klar. Den siger, at vi skal have adgang til at se risikovurderinger, fortæller Niels Mulvad og forsætter:

- Borgerne skal have den oplysning, for at de selv kan tage stilling til, hvad det er, de vil gøre, og så kan de være forberedt, hvis der sker et uheld. Også Niels Mulvad har rendt panden mod en mur, men han har dog ad forskellige kanaler fundet frem til i hvert fald 73 af landets farligste virksomheder.

<i>Kilde: DR Nyheder</i>