Bankdirektørers private lån til aktier belaster bank

Aarhus Lokalbank taber millioner af kroner, fordi bankens chefer har lånt penge til aktier. Siden er kurserne styrtdykket

Aarhus Lokalbanks topchefers bonusordning er blevet en dyr fornøjelse for banken, skriver Århus Stiftstidende onsdag.

Cheferne har lånt penge af lokalbanken til at købe aktier i banken for 18 mio. kr. Men kurserne styrtdykkede, og banken, som har kautioneret for lånet, taber derfor på papiret omkring syv mio. kr. i nedskrivning.

En stor del af de nedskrivninger, som Aarhus Lokalbank har sat hen i kassen som risikable udlån, er sket til bankens egne ledere - som også selv har skudt 2,5 mio. kr. ind i det såkaldte incitamentsprogram.

Aarhus Lokalbanks formand Rasmus Juhl Rasmussen mener, at bankens form for bonusordning til dens ledere er bedre end den omdiskuterede optionsordning til bankdirektører. Han finder, at ordningen adskiller sig positivt, fordi lederne i Aarhus Lokalbank selv har en risiko.

Det synspunkt anerkender professor Finn Østrup, der er ekspert i kreditret på Copenhagen Business School. Men han kritiserer alligevel ordningen.

- Efter min mening er det farligt, at bankdirektørerne på kort sigt kan pumpe indtjeningen
og derved aktiekursen i vejret ved at låne en masse penge ud - og så skyde egne aktier af, inden problemerne begynder at melde sig. Det er kritisabelt, og genstand for en langt hidsigere debat i udlandet, end vi kender herhjemme, siger Finn Østrup til avisen.