Ballade om afgående professor

Psykolog Helmuth Nyborg er vred over, at han ikke får lov til at fortsætte som professor emeritus på Aarhus Universitet.

Psykologi-professor Helmuth Nyborg, der går på pension i denne uge, er ikke bitter, men han er vred, skriver JP Aarhus.

Ledelsen på Psykologisk Institut har besluttet, at den 70-årige professor i udviklingspsykologi ikke får lov til at videreføre sin forskerkarriere som professor emeritus med en fortsat tilknytning til Aarhus Universitet, efter at han fredag har haft sin sidste arbejdsdag.

For at føje spot til skade har instituttet, hvor professoren har været ansat siden 1968, også valgt at distancere sig fra hans afskedsforelæsning. Den må finde sted i privat regi, understreger institutleder Hans Jeppe Jeppesen i en email.

Baggrunden for den kølige holdning er, at Helmuth Nyborg i september fik en alvorlig irettesættelse af rektor Lauritz B. Holm-Nielsen, fordi han ifølge sine kritikere udviste 'en groft forsømmelig adfærd' i sit seneste forskningsprojekt om kønsforskelle i intelligens.

Ifølge Helmuth Nyborg selv drejer kritikken af hans forskning sig kun om nogle detaljer, som ikke påvirker hans konklusioner.