Bagland peger på østjysk politiker som ny Venstre-formand

Tidligere toppolitiker Søren Pind (V) peger på Jakob Ellemann-Jensen, der er valgt i Østjyllands storkreds, som formand for Venstre, efter Lars Løkke Rasmussen har trukket sig.

Flere politikere i baglandet peger på Jakob Ellemann-Jensen som ny formand for Venstre. Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

Efter Lars Løkke Rasmussen har trukket sig som formand for Venstre, melder tidligere toppolitiker Søren Pind (V) nu ud på Twitter, at han peger på Jakob Ellemann-Jensen, der er valgt i Østjyllands Storkreds, som ny formand for Venstre. 

Læs også Ellemann afviser snak om formandspost: Der er brug for refleksion

- Nu må Venstre samle sig om en ny høvding. Den person som hele partiet kan samles om og som kan hele sårene er Jakob Ellemann. Der forestår ham en stor opgave. Alle Venstrefolk bør hjælpe ham dermed, lyder det i Søren Pinds tweet.

Også Jacob Jensen, der er finansordfører for Venstre, bakker op om Jacob Ellemann-Jensen på Twitter, hvor han skriver:

- Tak til Lars Løkke og Kristian Jensen fordi I lytter til vores tillidsfolk - og ikke mindst TAK for jeres indsats for Venstre gennem mange år. For mig er der ingen tvivl, at Jakob Ellemann-Jensen bør være Venstres næste formand. Han kan samle partiet og bringe os videre.

Læs også Folketingspolitiker tog orlov fra byrådet, men får stadig fuld løn

TV2 ØSTJYLLAND har forsøgt at komme i kontakt med flere af politikerne i Venstres østjyske bagland. Ivan Dybvad, der er formand i kreds Aarhus Syd, hvor Jakob Ellemann-Jensen er valgt, ønskede ikke at udtale sig på nuværende tidspunkt. TV2 ØSTJYLLAND forsøger løbende at indhente kommentarer fra andre i baglandet. 

- Vigtigt at holde fast i sin selvrespekt

Lars Løkkes udmelding om at trække sig kommer efter et møde i Venstres hovedbestyrelse på Hotel Comwell i Brejning lørdag.

Læs også Budgettet er sprængt: Aarhus mangler penge til deres socialt udsatte borgere

- Vigtigt at holde fast i sin selvrespekt. Kan ikke være formand for et parti, hvor jeg som formand afskæres fra min mulighed for at få diskuteret og afprøvet den politiske linje, jeg har lagt, i det landsmøde-forum, hvor jeg er valgt. Tak for mange gode år, skriver han på Twitter.

Også næstformand Kristian Jensen trækker sig. Dermed skal Venstre have helt nyt formandskab:

- Jeg har i de seneste uger lyttet med stigende bekymring til kravet fra Vs bagland om en ny start og et nyt formandsskab. Jeg gentog i går mit tilbud om, at hvis Lars ville imødekomme kravet, så ville jeg. Jeg står altid ved mit ord, og har meddelt HB at jeg trækker mig, skriver han på Twitter.

Kommentator: Alt tyder på Jakob Ellemann-Jensen som ny formand

Ifølge Erik Holstein, politisk kommentator hos Altinget, ville Lars Løkke Rasmussen bare have trukket pinen ud ved at fortsætte, fordi den store utilfredshed i Venstre-baglandet stadig ville ulme og til sidst koste ham posten.

- Det vigtigste for Venstre er nu, at man kan samles om en ny formand. Og alt tyder på, at Jakob Ellemann-Jensen vil blive valgt uden modkandidat.

- Det er vigtigt, at det her ikke sætter sig, så der opstår nye fløjdannelser, siger Erik Holstein.

OVERBLIK: Venstres turbulente august

Den politiske sæson er begyndt med uro i Venstre, og nu har både Lars Løkke og Kristian Jensen trukket sig.

 

Det begyndte med et Kristian Jensen-interview i Berlingske. Og siden da har Venstre været et brandvarmt politisk emne efter sommerferien.

 

Lørdag kulminerede det med, at både formand Lars Løkke Rasmussen og næstformand Kristian Jensen trak sig som henholdsvis formand og næstformand.

 

Her er et overblik over Venstres brogede august:

 

5. august: Formand Lars Løkke Rasmussen slår efter et gruppemøde fast, at Venstres ambition stadig er et bredt politisk samarbejde. Han siger, at "de meldinger, Venstre gav i valgkampen, selvfølgelig er nogle, vi vedstår os". 

Næstformand Kristian Jensen giver samme dags morgen - inden gruppemødet - et interview med Berlingske. Det bringes tre dage senere i avisen.

 

8. august: Berlingske bringer interviewet. Kristian Jensen siger, at Venstre bør droppe tanken om at danne en SV-regering.

 

9. august: I forbindelse med Venstres sommergruppemøde udtaler partiets nestor Claus Hjort Frederiksen, at Kristian Jensen bør gå af som næstformand.

Løkke og Kristian Jensen slår fast, at det delte formandskab i Venstre står fast. Begge vil stille op til genvalg på deres respektive poster på partiets landsmøde til november, siger de.

 

11. august: Claus Hjort Frederiksen skriver på Facebook, at det delte formandskab er fortid.

 

12. august: Til TV Midtvest siger Kristian Jensen, at formandskabet er uændret.

 

15. august: Claus Hjort Frederiksen skriver på Facebook, at der ikke længere er behov for ændringer i Venstres ledelse. Det er han kommet frem til efter et møde i Venstres forretningsudvalg, hvor emnet blev drøftet.

I en intern mail til partimedlemmerne skriver Løkke, at "den seneste uge har ikke været god for os". Han tilføjer:

- Der har været alt for meget fnidder og medietumult i forbindelse med folketingsgruppens konstituering og det efterfølgende sommergruppemøde. 

- Det skal vi nu have lagt bag os!

 

18. august: Løkke siger i interview til avisen Danmark, at han selv kunne have gjort mere for at undgå krisen i Venstre.

- Jeg tog for let på det hen over sommeren, siger Løkke.

I et interview i Deadline på DR2 siger Løkke, at formandskabet i Venstre er en myte.

- Det er jo en kendt sag, at vi havde en krise i partiet for snart mange år siden - i 2014, som jo endte med, at vi ikke foretog nogle ændringer. 

- Jeg er formand, og Kristian er næstformand. Jeg introducerede selv sådan lidt improviseret: Vi udgør Venstres formandskab, siger Løkke.

 

20. august: Fire medlemmer af Venstre står frem med navn i Jyllands-Posten og kræver Løkke afsat som formand og Kristian Jensen afsat som næstformand.

Bent Jørgensen, byrådsmedlem for Venstre i Roskilde Kommune, og Kåre Ghisler Fuglsbjerg, næstformand for Venstre Roskilde Midt, skriver en kronik om det. 

Svend Møller Sørensen, medlem af Venstres hovedbestyrelse og kommuneforeningsformand i Skanderborg, og Mette Marie Thomsen, kommuneforeningsformand i Holstebro og ligeledes medlem af hovedbestyrelsen, er også citeret i avisen.

 

25. august: Løkke annoncerer i en video på Facebook, at han vil fortsætte som formand for Venstre. Han ønsker videre at fremrykke partiets landsmøde, så det afholdes inden Folketingets åbning i oktober.

 

27. august: Venstre i Region Midtjylland, folketingsmedlemmerne Preben Bang Henriksen og Carsten Kissmeyer samt enkelte borgmestre opfordrer offentligt Løkke og Kristian Jensen til at trække sig.

 

30. august: Venstreveteranen Bertel Haarder skriver på Facebook, at han mener, at et formandsskifte kan bringe "afklaring og fred" i partiet. Kort derefter er der opbakning til den melding fra folketingskollegerne Louise Schack Elholm og Peter Juel-Jensen.

 

31. august: Både Løkke og Kristian Jensen trækker sig fra deres poster som henholdsvis formand og næstformand. Jensen afslørede samtidig over for pressen, at han tilbød at trække sig som næstformand, hvis også Løkke trak sig som formand.

 

/ritzau/

Artiklen opdateres løbende...