Auken vil have en ulve-plan

Vil sikre fredelig sameksistens

Hvad der for få år siden var utænkeligt, er nu tilsyneladende en realitet: Der lever atter ulve i Danmark.

Flere tyske ulve er indvandret til Jylland og har skabt sig et hjem i den danske natur - blandt andet i området vest for Silkeborg.

Det er utroligt glædeligt, lyder det fra miljøminister Ida Auken (SF), men det betyder også, at der skal udarbejdes en forvaltningsplan for det store rovdyr.

- Vi skal sikre os, at vores forhold til ulven ikke bliver ødelagt af, at vi har mange forskellige interesser. Derfor skal vi sætte os sammen og finde en fælles plan for, hvordan Danmark bliver et godt land for ulve, og hvordan ulve bliver et godt dyr for Danmark, siger ministeren i en pressemeddelelse.

Hun har bedt Vildtforvaltningsrådet om hurtigst muligt at komme med et bud på en plan. Samtidig vil Naturstyrelsen se nærmere på svenske og tyske erfaringer med, hvordan man skaber fredelig sameksistens mellem mennesker og ulve.

Erstatninger til landmænd

Styrelsen vil også undersøge ordninger for erstatninger til landmænd, der får deres dyr ædt af ulve, som det er sket for en midtjysk fåreavler. Han får nu hjælp til at sikre sine får mod yderligere ulveangreb.

- Jeg kan se, at Danmarks Naturfredningsforening nu forsøger at få fat i nogle tyske hegn, som kan hjælpe fåreavlerne i Midtjylland. Det er et stærkt initiativ, som Naturstyrelsen vil hjælpe med i denne pludseligt opståede situation. Vi kan lige så godt komme i gang med at lære, hvordan vi håndterer ulven, så vi alle kan være glade for, at den er her for at gøre vores natur lidt rigere, siger Ida Auken.

Det er endnu ikke fastslået, at det rent faktisk er en ulv, der har dræbt 20 får hos den midtjyske landmænd på Harrild Hede. De dræbte dyr er ved at blive undersøgt for ulve-DNA, mens Naturstyrelsen overvåger fårefolden med særlige vildtkameraer for at få et billede af den formodede ulv.