Århusianske forskere bag ny viden

Dansk hjerteforskning frikender medicinafgivende stent - blev præsenteret i USA

Nye stent øger ikke risikoen for nye blodpropper, viser dansk forskning. Der er ikke større risiko ved at bruge bittesmå gitterrør, de såkaldte stent, der afgiver medicin end metalstent i forbindelse med ballonbehandling af blodpropper i hjertet. Den væsentligste forskel mellem de to typer stent er, at risikoen for, at stenten gror til med arvæv er 43 pct. mindre med medicinafgivende stent. Det er konklusionerne på en stor dansk undersøgelse, som lørdag aften blev offentliggjort på den årlige amerikanske hjertekongres, American College of Cardiology i New Orleans. Resultatet af undersøgelsen fremlægges af overlæge dr. med, Leif Thuesen, Århus Universitetshospital Skejby.

- Der er ingen forskel i dødeligheden og risikoen for blodprop i hjertet. Ser man isoleret på perioden 12-15 måneder efter behandlingen er der en anelse større risiko for blodprop i hjerte ved medicinafgivende stent, men det problem opvejes af, at risikoen for genforsnævning falder med 43 pct., siger Leif Thuesen. Medicinafgivende stent har været diskuteret voldsomt i udlandet efter en hjertekongres sidste år i Barcelona. Svenske forskere har anbefalet, at medicinafgivende stent ikke bliver brugt rutinemæssigt, før nye undersøgelser af- eller bekræfter formodninger om, at de medicinafgivende stent øger risikoen for nye blodpropper i hjertet og død med 20 pct. Men ifølge en af forskerne bag undersøgelsen, overlæge Jens Flensted Lassen, hjerteafdelingen på Århus Universitetshospital Skejby, viser den nye danske undersøgelse, at der ikke er større risiko.

- Vi har på knap to år undersøgt 13.000 patienter, og der er intet belæg for svenskernes bekymring, siger han. Han mener, at forskellen mellem resultaterne i Danmark og Sverige kan skyldes, at i Danmark er operationerne samlet få steder, og patienterne bliver derfor opereret af rutinerede eksperter. I Sverige er operationerne givet frit. Forskerne har sammenlignet registreringer om 13.000 patienter i Vestdansk Hjertedatabase med oplysninger fra Landspatientregistret og Dødsårsagsregistret. Patienterne havde enten fået en metalstent eller en medicinafgivende stent i forbindelse med en ballonbehandling, og forskerne har fulgt dem gennem 15 måneder.

/ritzau/