Århusianske forældre vil skrotte madordning

Madordningen i børnehaver og vuggestuer skal skrottes og erstattes af almindelige hjemmesmurte madpakker, mener flertal af forældre.

Børnene bliver spist af med flade rugbrødsmadder eller besparelser i institutionen.

Sådan lyder meldingen fra forældre og institutioner i Århus, viser en ny undersøgelse, som DR Nyheder har fået indsigt i. Århus er én ud af fire kommuner, der allerede nu har indført den madordning, som er obligatorisk i landets børnehaver og vuggestuer fra januar 2011.

Af 64 adspurgte institutioner i kommunen ønsker 70 procent at skippe ordningen og gå tilbage til madpakkerne.

- Vores undersøgelse viser, at der er stor utilfredshed med ordningen. At den har givet dårligere kvalitet i maden. At der er pædagogisk personale, der bruger rigtig meget tid i køkkenet, hvilket betyder, at der næsten konstant mangler en hel person på stuen, fortæller Mette Bach Larsen, talsmand for forældrenævnet i Århus Kommune, som har lavet rundspørgen ved cirka en femtedel af kommunens børnehaver og vuggestuer.

Fra august har forældrene i kommunen betalt 469 kroner ekstra per barn på grund af mad i institutionen. Og det medfører, at børnene får en flad frokost til 15 kroner om dagen, inklusiv transport, arbejdsløn og råvarer.

I Børnehuset i Trøjborg betyder det, at langt størstedelen af forældrene smører madpakken selv, selvom de også betaler for de flade rugbrødsmadder fra et cateringfirma.

- Det var simpelthen så dårligt, at vi til sidst ikke ville tilbyde vores børn den mad mere. Det, de får, er en papirspose med tre flade klemmer i. Nogle gange med rød spegepølse og margarine, så man nærmest ikke kan se brødet. Noget jeg ikke selv havde lyst til at sætte tænderne i, fortæller forælder Lone Johannesen, som gav madordningen en chance i en måned.

<b>Penge skal dække huller</b>
Århus kommune har fået et tilskud fra staten på 22 millioner kroner om året til madordningen. Men pengene skal ifølge kommunens egen budgetaftale bruges til at dække huller i institutionernes kasser efter massive besparelser.

Hvis institutionerne vil have flere penge til maden, må de skære i pædagogtimer eller droppe udflugter.

Borgmester Nikolaj Wammen er heller ikke imponeret over institutionsmadpakkerne.

- Den kunne se mere spændende ud, og jeg tror også, at der er brug for, at der bliver brugt nogle flere penge i vores daginstitutioner, siger han til DR Nyheder.

Fra forældrenævnet i Århus Kommune er meldingen klar:

- Den her ordning er dumpet med at brag. Det er ret alvorligt. Jeg synes, det er en meget sørgelig historie om kostordningen i Århus, siger talsmand Mette Bach Larsen.