Århus overvejer rum til narkomaner

Den pæne version af fixerum breder sig måske til Århus.

Efter København gik forrest og nu opretter sundhedsrum på Vesterbro, overvejer Odense og Århus idéen.

De nye sundhedsrum til narkomaner i København inspirerer Odense og Århus til at følge trop. Sundhedsrummet er den pæne version af det omstridte fixerum. Narkomanerne må nemlig ikke tage ulovlige stoffer i sundhedsrummet, men de kan få rene kanyler og vejledning fra sygeplejersker, når de tager metadon.

I sidste uge begyndte Odense Kommunes socialudvalg de indledende overvejelser for og imod sundhedsrum. Formand for udvalget, Erik Simonsen (R), understreger, at det stadig er på et meget løst plan, men udvalget ønsker at sætte sig grundigt ind i emnet. Først en gang i november regner han med, at de tager endeligt stilling.

- Et fixerum i traditionel forstand mener vi ikke, der er behov for. Der er simpelthen ikke klientel til det, siger Erik Simonsen. Til gengæld overvejer socialudvalget at tilføje et sundhedsrum til værestedet Reden, hvor de tager sig af narkprostituerede. På den måde kan de gøre en ekstra indsats for nogle af de narkomaner, der er længst ude. I 2004 var der 275 narkotikadødsfald i Danmark. 95 af dem skyldtes metadonforgiftning, og altså ikke ulovlige stoffer.

Tove Nielsen er leder af Reden i Odense. Hun håber, at socialudvalgets idéer udvikler sig til rigtige sundhedsrum. - Det er utroligt uværdigt for kvinderne at skulle tage deres stoffer alle mulige underlige steder, siger hun. Tove Nielsen fortæller, at de prostituerede fikser i kundernes biler, på gaden eller i baggårde, hvor de bliver jaget væk af områdets beboere.

- Det kan godt være, jeg er naiv, men jeg tror, at sundhedsrum vil minimere deres stofindtagelse, fordi det mindsker stressfaktoren, siger Tove Nielsen. Århus er også positiv over for idéen.

- I Århus har vi ikke diskuteret sundhedsrum. Men det er noget, vi vil tage op i socialudvalget, fortæller socialrådmand Gert Bjerregaard (V). I København blev sundhedsrum en realitet efter et tilskud på 12,2 millioner kroner fra Indenrigsministeriet. Joan Fisker Hougaard, der er leder af værestedet Reden i Århus, siger, at Reden gerne vil deltage i en forsøgsordning, hvis Århus Kommune beslutter sig for at eksperimentere med sundhedsrum. For de prostituerede kvinder, der kommer på værestedet, har stærkt brug for hjælp.

- Kvinderne føler sig jagtede, og de ved ikke, hvor de skal fixe henne, siger Joan Fisker Hougaard. /ritzau/