Århus løber med kulturpengene

Århus og København løber med 80 procent af de statslige kulturkroner.

Kulturpengene fordeles ikke ligeligt henover det danske land. Bornholm, Vestsjællands og Ringkøbing amter modtager således hver under en procent af de statslige kulturkroner.

Til gengæld løber København og Århus tilsammen med næsten 80 procent af de 3,1 milliarder kroner, staten hvert år fordeler til kulturformål i amterne.

- Der er en skævvridning i landet. Det er ikke, fordi jeg mener, at man ikke skal støtte Det Kongelige Teater og Nationalmuseet, når man bor i Jylland, men der skal også være mulighed for at drive teater og museer andre steder i landet, og de har kummerlige forhold, siger Arne Toft, der er borgmester og kulturordfører for Socialdemokratiet.

Kulturminister Brian Mikkelsen (K) mener dog, at det er naturligt, at København og Århus sætter sig tungt på kulturpengene.

- Det er nu engang rigets tilstand, at vi har en hovedstad, hvor der ligger et Nationalmuseum, Statens Museum for kunst og Det Kongelige Bibliotek og så videre, og det tager jo de fleste ressourcer, siger Brian Mikkelsen, som dog gerne vil overveje, om kommende projekter kan flyttes til provinsen.