Århus får kræft-penge

Sygehusene i Århus får penge til at eksperimentere med kræftbehandling.

I stedet for at sende danske kræftpatienter ud på de tyske motorveje for at blive behandlet med de nyeste forsøgsmetoder, skal den eksperimenterende behandling i stedet hentes til tre store hospitaler i Danmark, skriver Politiken Søndag.

Det er den konkrete konsekvens af det første år med et ekspertpanel i Sundhedsstyrelsen, hvor dødssyge patienter - tilsyneladende uden yderligere behandlingsmuligheder i Danmark - kan få sygdoms- og behandlingsforløbet bedømt en ekstra gang.

- Det er jo ikke et selvstændigt mål at sende meget, meget syge mennesker til udlandet, hvis vi i stedet kan hente metoderne den anden vej, siger sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til Politiken Søndag.

Han har derfor i en aftale med Dansk Folkeparti lagt 12 millioner kroner til at etablere enheder for eksperimenterende kræftbehandling på Rigshospitalet i København, Odense Universitetshospital og Århus Universitetshospital.

Pengene skal bevilges af Folketingets Finansudvalg, fordi der er tale om at flytte penge fra rejsekontoen til opgivne patienter.

Oprindelig var der afsat 10 millioner kroner om året til ekspertpanelet, som giver patienterne en ny bedømmelse - en second opinion.

Panelet har langtfra brugt de 20 millioner kroner, som har været afsat i 2002 og 2003. Panelet blev først etableret i 2003 og har kun brugt ganske få millioner kroner - blandt andet fordi hovedparten af patienterne er henvist til fornyet behandling i Danmark og ikke i udlandet.

Vi kan allerede se, at en del af vores råd om fornyet behandling er gledet ind som enten standardtilbud eller forsøgstilbud på danske kræftafdelinger. Derfor er det rigtigt at tage det næste skridt og give kræftlægerne bedre mulighed for at hjælpe patienterne herhjemme i stedet for at sende dem til udlandet, siger professor Hans von der Maase, der sidder som den ene ekspert i second opinion-panelet, til Politiken Søndag.

AstraZeneca

AstraZeneca-vaccinens fremtid afgøres onsdag

20210413161112343_1000

Aarhusiansk ejer forsvarer Nemlig.com - men ser med stor alvor på kritik

Skærmbillede 2021-04-14 kl. 06.49.39

Morten har et helt særligt humør - derfor har han nu vundet en pris

IMG_9700

Se omdiskuteret historisk bygning blive revet ned

Ikea Skejby Aarhus IKEA

IKEA frygtede at blive overrendt - men det blev langt fra tilfældet

aarhus åen å

Politisk flertal vil droppe coronapas ved udendørsservering

Dagens mest læste