Amputeret symfoniorkester spiller for dronningen

Det er et amputeret symfoniorkester, der torsdag aften spiller for Dronning Margrethe i Århus. Økonomi får skylden.

Det bliver et underbemandet symfoniorkester, der fremfører urpremieren på komponist Poul Ruders' 'Händel Variationer' i aften.

Symfoniorkestret har i øjeblikket kun 71 faste musikere, og har kun råd til én til, altså i alt 72 musikere. Og det udgør langt fra et standard symfonisk orkester, som der for eksempel er to af i København. Der skal nemlig være 88 i et standard-orkester og 96 musikere i et fuldt symfonisk orkester.

Som så ofte i kulturens verden er det økonomien, der trykker. I forvejen får Aarhus Symfoniorkester 42 millioner kroner i alt fra Århus Kommune og Kulturministeriet, men det er altså kun nok til at have 72 faste stillinger.

Musikchef Palle Kjeldgaard håber, at Aarhus Symfoniorkester får bevilget flere penge. Århus vil gerne være kulturhovedstad i 2017, men i den forbindelse er byen altså bagud på grund af det underbemandede symfoniorkester.

Og det går da også ud over musikken:

- Det giver nogle kunstneriske kompromiser. Dirigenterne skal hele tiden justere og sige 'nu spiller vi det her værk - der burde have været 16 førstevioliner og for eksempel ti celloer, men vi er kun syv celloer, og så må man klangligt justere'. En del repertoirer springer vi simpelthen over, fordi vi er for få, siger musikchef Palle Kjeldgaard til TV 2 | ØSTJYLLAND.

TV 2 | ØSTJYLLAND sender direkte fra jubilæumskoncerten i torsdagens nyhedsudsendelse kl. 19.30.