Ambulancefolk på skolebænken

Ny uddannelse i Silkeborg skal bringe danske ambulancefolk op på samme niveau som de udenlandske paramedicinere

På onsdag sætter det første hold elever sig på skolebænken. Der er ikke mindst amternes lukning af små sygehuse, der gør det aktuelt at højne reddernes niveau. Det er Social- og Sundhedsskolen i Silkeborg, der skal stå for den nye uddannelse, som indtil videre kun er et forsøg.

Ifølge Kirsten Folke, der er skolens souschef, kommer de 12 deltagere på kurset fra hhv. Falck i Nordjyllands, Århus, Vestsjællands og Frederiksborgs amter samt fra de kommunale brandvæsner i København og Roskilde.

- Amternes interesse for uddannelsen er stor, for der er et behov for det. I takt med man i de tyndere befolkede områder har nedlagt sygehuse og transporttiderne er blevet længere, så er behovet blevet tydeligere, siger Kirsten Folke. Det skønnes, at der på landsplan vil være behov for, at mellem 250 og 300 ambulancefolk gennemgår den nye såkaldte Niveau 3-uddannelse. Den vil blandt flere andre ting give redderne mulighed for at lave en bedre lindring af tilskadekomnes smerter og give flere forskellige former for medicin mod blandt andet hjerteproblemer.

Det er tanken, at de nye reddere med den videregående uddannelse, blandt andet skal kunne køre akutbiler, små enkeltmandsenheder, der kan være hurtigt fremme ude på landet og starte behandlingen, indtil ambulancen når frem. Desuden skal de kunne køre med som assistenter på lægeambulancer og deltage i overflytninger af patienter mellem sygehuse.

(Ritzau)

80_percent

play Lystbådepladser bliver revet væk

Ikea Skejby Aarhus IKEA

Genåbningsglæde hos IKEA: Håber ikke alle kommer på tirsdag

LINE JENSEN, KUNSTIGE NEGLE

play Line elsker kunstige negle: Former dødsstjernen på din fingerspids

Silkeborg Højskole

Højskole bruger ny taktik: Fortsat kun et smittetilfælde

renovering

Danskerne vil bruge feriepenge på boligen - og det er et problem, siger eksperter

b14e5dad-b348-4b49-98bc-975d205c3617

Forskere har på rekordtid gjort banebrydende blodprop-opdagelse