Aktier: Vestas er bundprop

Vestas er bundprop i C20 Cap-inddeks

Vestas agerede bundprop i et C20 Cap-indeks, der trosdag lukkede med et fald på 0,7 pct. til 1030,59. Indekset var ved lukningen domineret af røde aktier efter en dag, hvor fordelingen i fald og stigninger tidligere på dagen ellers havde været nogenlunde ligelig.

Også det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks lå ved C20 Cap-indeksets lukning til et fald - nemlig på omkring 0,2 pct.

Årsagen til dykket sidst på dagen var tilsyneladende en artikel fra erhvervsavisen Financial Times. Ifølge mediet havde Den Internationale Valutafond, IMFs, bestyrelse fået at vide af IMF-ansatte på et bestyrelsesmøde, at Grækenlands gældsniveau og dets historiske evne og lyst til at implementere reformer gør det problematisk at deltage i endnu en redning af landet.

Læs også Serviceaftaler forgylder Vestas

- IMF's udmelding satte lidt en kæp i hjulet på markedet her sidst på dagen. Ellers har vi handlet omkring nullet det meste af dagen, siger Martin Munk, senior aktierådgiver, til Ritzau Finans.

I den absolutte bund af det røde C20 lå Vestas ved børsens afslutning.

- Vestas har været ramt hårdt i dag, efter en god periode. Det skyldes blandt andet meldinger fra de tyske konkurrenter Nordex og Siemens om prispres. Tager man sektorbrillerne på, kan det selvfølgelig ramme flere, hvis der er noget om, at man begynder at opleve en hårdere konkurrence end tidligere, vurderer Martin Munk.

Torsdag lagde ud med blandede tal fra branchen. Siemens' vindmølledivision oplevede et stort fald i ordreindgangen og et dyk på 9 pct. i omsætningen, justeret for valutakurser, i seneste kvartal. Der var dog alligevel vækst på bundlinjen. Samtidig havde Nordex flot fremgang og opjusterede årets forventninger til salg og ordrer. Vestas-aktien faldt 3,9 pct. til 368,80 kr.

Helt i bunden af C20 lå også Genmab dagen lang.

Læs også Tre ordrer fra USA til Vestas

- Genmab er måske ramt lidt af, at det går nedad. Så er det ofte de aktier, der har steget mest, der får lidt øretæver, vurderer Ole Kjær Jensen fra Sydbank over for Ritzau Finans.

Genmab-aktien sluttede med en nedgang på omkring 3 pct. til 638,00 kr.

Også bryggeriet Carlsbergs aktie oplevede et fald efter et sløjt regnskab fra konkurrenten AB Inbev. Den belgisk-amerikanske konkurrents omsætning svigtede i forhold til forventningerne. Det skyldes problemer i Rusland og Ukraine, som også volder Carlsberg kvaler. Carlsbergs aktie faldt 0,3 pct. til 598,00 kr.

Både A.P. Møller - Mærsks A- og B-aktie lå som nogle af ganske få hele torsdag i plus og sluttede også i den gode ende af indekset.

Læs også Vestas skaber jobs i Randers

- Mærsk har set godt ud efter en hård periode med faldende rater og oliepriser, som koncernen er ved at komme sig over. Desuden kommer der vigtige meldinger om raterne fredag formiddag, og der går indikationer på, at der bliver en pæn stigning. Der er derfor grund til optimisme omkring Mærsk, vurderer Martin Munk.

Først på torsdagen reagerede Novo-aktien positivt oven på rivalen Sanofis tal for andet kvartal. Salget af Sanofis langtidsvirkende insulin Lantus faldt ellers med 5,8 pct. til 1709 mio. euro mod ventet 1720 mio. euro.

Novo-aktien blev dog sidst på dagen trukket ned sammen med resten af C20 og faldt med 0,7 pct. til 397,20 kr.