Aftale på plads for hele det regionale område

Der er indgået overenskomstaftale for samtlige 120.000 ansatte i regionerne, oplyser topforhandlerne

02:02

Anders Kühnau, chefforhandler for Danske Regioner, og Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd kunne ved 3-tiden natten til lørdag fortælle om aftalen. Video: TV 2

En aftale for samtlige faggrupper under regionerne er natten til lørdag faldet på plads.

Det oplyser parternes topforhandlere til pressen i Forligsinstitutionen i det indre København.

Læs også Der er indgået forlig for det kommunale område

- Det er en stor glæde, at vi står her med et resultat, som dækker alle ansatte i regionerne, siger formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, der er topforhandler for de ansatte i regionerne. 

Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, foran Forligsinstitutionen i København natten til lørdag. Foto: Jens Nørgaard Larsen - Ritzau Scanpix

Om et af de helt store stridspunkter i de langstrakte forhandlinger, en sikring af de ansattes ret til betalt spisepause, siger hun:

- Vi har i dag arbejdet med aftalen omkring spisepause. Og der er fundet løsninger for både FTF og Akademikernes Centralorganisation, som tilfredsstiller os, siger hun.

Grete Christensen tilføjer, at det såkaldte privatlønsværn desuden er fjernet.

- Det har været en torn i øjet på os, siger hun.

Læs også Forlig i kommuner udskyder strid om arbejdstid for lærere

Hos Akademikernes Centralorganisation glæder man sig over, at det til trods for svære forhandlinger er lykkedes at nå til enighed.

- Jeg er glad for, at vi fandt de nødvendige løsninger efter at vanskeligt forhandlingsforløb. Det er sammenholdet, der har skaffet os de resultater, vi står med, siger Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne.

Kühnau glæder sig over aftale

Også på arbejdsgiversiden er man tilfreds med, at der nu er faldet en aftale på plads for alle faggrupper.

Læs også Skolechef efter forlig: - Det har godt nok været et langt forløb

- Jeg meget glad for, at vi har lavet en samlet aftale, hvor vi har fået alle medarbejdergrupper på det regionale område med, siger Anders Kühnau (S), chefforhandler for Danske Regioner og desuden formand for Region Midtjylland.

01:33

VIDEO: Her kan du se interview med Huno Jensen, der er skolechef i Silkeborg Kommune. Han glæder sig over fredagens forlig for de kommunalt ansatte.

Luk video

Med aftalen natten til lørdag er overenskomsten for de næste tre år på plads for samtlige 120.000 ansatte i regionerne.

Tidligere fredag blev der landet en aftale på det kommunale område. Dermed mangler kun en aftale for det statslige område.

Læs også Bundsgaard om forlig: - Det er enormt vigtigt

OVERBLIK: Her er status på overenskomstforhandlingerne

Regionerne:
Der er ad to omgange indgået en aftale med samtlige 120.000 ansatte i regionerne.
Onsdag lavede fagforbund under LO et forlig med Danske Regioner, og natten til lørdag har forbund under FTF og Akademikernes Centralorganisation også lavet en aftale.
Lønrammen er aftalt til 8,1 procent.
Desuden har parterne fundet en løsning på en af de store knaster, den betalte spisepause.

Kommunerne:
Alle parterne på det kommunale område blev fredag ved middagstid enige om en aftale. Den indeholder en lønramme på 8,1 procent.
Den indebærer desuden en pulje på 500 millioner kroner målrettet sosu'er og sygeplejersker, som skal medvirke til at løse rekrutteringsudfordringer i kommunerne. Derudover er der afsat 85 millioner kroner til en ligelønspulje.
Desuden indeholder den en sikring af den betalte spisepause for alle grupper.
Lærernes arbejdstid har været den helt store knast, og forliget indeholder ikke en aftale om lærernes arbejdstid. I stedet er man blevet enige om, at en endelig aftale om arbejdstider for lærere og undervisere skal være på plads inden 2021. En uvildig undersøgelseskommission nedsættes.

Staten:
Forhandlerne fra det statslige område ankom til Forligsinstitutionen fredag morgen. Natten til lørdag forhandler de fortsat.
På statens område er det især sikring af den betalte spisepause, der har været den helt store knast i forhandlingerne.