Advarsel til gør det selv-folket: Pil snitterne fra el-installationer

Mange brande i hjemmet skyldes skader eller fejl i el-installationer.

02:16

VIDEO: Hold hold jer fra alt, der har med el at gøre. Sådan lyder det enkle budskab fra elektrikernes brancheorganisation.

Tre ud af fire.

Så mange professionelle elektrikere har måttet udbedre hjemmelavede el-installationer inden for det seneste år.

Læs også Butiksejer i opråb mod nethandel: Støt vores butik nu, ellers lukker vi

Det viser en ny undersøgelse fra brancheorganisationen TEKNIQ Arbejdsgiverne. 

- Man kan godt stå og tænke for sig selv: "Det er eddermame et kvaj, der har været i gang her", siger elektriker hos Lux-El, Thomas Bang Haaning, til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Trafikuheld: Vindmølle sad fast under togbro

Her fortæller elektriker Thomas Bang Haaning om de typiske fejl, mange kommer til at lave begå, når de skal lege el-handymen i hjemmet.

01:01 Luk video

Med livet på spil

Det rammer pengepungen, når gør-det-selv-folket må give op og indkalde den ægte vare. Men en regning i tusindkronersklassen er i realiteten det mindste problem.

- Man kan risikere at få stød. 230 volts stød på 13 ampere, som der typisk er i en husinstallation i dag, er dødelige, siger elektriker Thomas Bang Haaning til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Du sætter dit liv på spil, og du sætter også andres liv på spil. Der er en grund til, at det kræver nogle ting at få en autorisation. 

Læs også Astrid spiser sig selv halvt ihjel: Efter 22 år er der hjælp på vej

Skyld i mange boligbrande

Du kan ikke skifte fire spots, fordi du kan skifte en tagplade eller lave terrassen selv, lyder det fra Thomas Bang Haaning.

- Hvis I kan lave noget tømmerarbejde eller noget andet, der ikke er autorisationskrævet, så gør det, men hold jer fra alt, der har med el og VVS at gøre. Det skal I lade professionelle fagfolk gøre, siger han.

Læs også Thomas blev provokeret, og det satte gang i stort skod-projekt

00:29

VIDEO: Østjyllands Brandvæsen kører gennemsnitligt ud til en bygningsbrand i døgnet. Det er ofte på grund af skader eller fejl i el-installationer, lyder det fra indsatsleder Brian Arendtsen. 

Luk video

Det er ikke kun den nye undersøgelse fra elektrikernes brancheforening, der viser, at det kan være livsfarligt at lege elektriker derhjemme. 

I 2018 viste en rapport fra Beredskabsstyrelsen, at el-installationer er skyld i næsten halvdelen af de boligbrande, hvor brandårsagen skyldes en fejl i hjemmet.

Læs også - Landsholdet har betydet sindssygt meget for mig

Hvis du nu skulle sidde og undre dig over, hvor mange VVS'ere, der mon har udbedret en skade i et privat hjem i løbet af det seneste år, kan TEKNIQ Arbejdsgiverne også hjælpe: 62 procent lyder svaret.