Aarhus Universitet advarer mod forsker

Aarhus Universitet lægger afstand til en af dets tidligere chefforskere, efter at en større svindelsag er kommet frem i lyset.

I et dokument, som DR Nyheder er kommet i besiddelse af, advarer universitetet nu dets udenlandske samarbejdspartnere mod at tro, at den tidligere chefforsker er ansat på universitetet.

Den pågældende var chefforsker på et internationalt projekt, der undersøgte risikofaktorer i forbindelse med graviditet og autisme.Et projekt som Sundhedsstyrelsen har støttet gennem otte år, og som de amerikanske sundhedsmyndigheder, CDC, har støttet med omkring 80 millioner kroner.

I forbindelse med hjemkaldelse af bevillinger fra CDC, er det kommet frem, at der tilsyneladende var tale om fingerede underskrifter på nogle af de amerikanske tilkendegivelser om forskningsstøtte. Bevillingerne er blevet administreret af Odense Universitetshospital og Aarhus Universitet under ledelse af den tidligere chefforsker.

Aarhus Universitet skriver i dokumentet, at forskeren i marts 2009 fratrådte sin stilling, men at det er kommet til universitets kendskab, at den pågældende person: "fortsatte med at optræde på en måde, der kunne skabe det indtryk, at han stadig havde en tilknytning til Aarhus Universitet, efter ansættelsen var ophørt".

<b>Har hævet løn fra Aarhus Universitet</b>
Samtidig forklarer Aarhus Universitet i dokumentet, at den tidligere chefforsker i en kortere periode har hævet løn fra Aarhus Universitet og Emory University i USA på en og samme tid. Forsknings- og Innovationsstyrelsen indgav en politianmeldelse i sagen i maj 2009.

Ifølge Århus Stiftstidende kan op 10 millioner kroner være forsvundet. Hos Østjyllands Politi, hvor sagen ligger lige nu, ønsker vicepolitiinspektør Børge Fransen ikke at bekræfte beløbets konkrete størrelse, men siger til DR Nyheder, at det løber op i millioner af kroner.

På trods af, at sagen er halvandet år gammel, er der ikke sket fremskridt i efterforskningen. Børge Fransen forklarer, at det er en yderst kompliceret sag, der er svær at få et overblik over.

- Vi skal have dokumentationen i orden. Den er vi i fuld gang med at samle sammen. Samtidig skal vi foretage en række afhøringer her i Danmark, siger han til DR Nyheder.

Østjyllands Politi har endnu ikke talt med den tidligere chefforsker fra Aarhus Universitet. Børge Fransen forklarer hvorfor:

- Dels har vi ikke haft kontakt med ham her i Danmark. Og dels vil vi vente til, vi har bygget sagen konkret op. Om pilen i sidste ende peger direkte på vedkommende, det ved vi ikke på nuværende tidspunkt.

Ingen er sigtet i sagen på nuværende tidspunkt.

<i>Kilde: DR Nyheder</i>