Aarhus er oversvømmet af ren kokain

På bare to år er renheden i kokainen på gadeplan, særligt i Aarhus, steget dramatisk. Det øger risikoen for psykoser, slagsmål og selvmord

Stærk kokain har i højere grad fundet vej til det illegale marked.

På to år er renheden i kokain på landsplan steget fra at være 20 procent til nu næsten at være at være tredoblet til 55 procent.

quote Jeg har ikke set en renhed af kokainen så højt, som den vi ser i øjeblikket.

Christian Lindholst, leder af  institut for Retsmedicin

Men i Aarhus er den lige nu helt oppe på 70 procent. Det højeste niveau i 20 år. Det viser tal fra Sundhedsstyrelsen.

- Jeg har arbejdet på retskemisk afdeling i 12 år med narkotikaanalyse. Og jeg har ikke set en renhed af kokainen så højt, som den vi ser i øjeblikket, siger Christian Lindholst, leder af institut for Retsmedicin, hvor der dagligt laves analyser af de ulovlige stoffer, som politiet har konfiskeret til TV2 ØSTJYLLAND.

Christian har været narkoman i ti år. Han har mærket på egen krop, at kokain er blevet renere. 

Meget kokain tilgængeligt

Gennem mange år har Christian Lindholst stået bag analyser af narkotika på gadeplan for Sundhedsstyrelsen. Efter der i mange år har været et stabilt niveau af renheden i kokainen, har han via sine analyser set renheden skyde i vejret med raketfart siden 2014.

- Det siger mig, at der må være meget kokain tilgængeligt på markedet i øjeblikket.  Udbud og efterspørgsel følges også ad på det her marked, siger han.

quote Det siger mig, at der må være meget kokain tilgængeligt på markedet i øjeblikket.

Christian Lindholst,  leder af  institut for Retsmedicin

Kokain giver flere psykoser

Risikoen for ballade, psykoser, slagsmål og selvmord stiger markant, når det hårde stof ryges eller sniffes op gennem næseborene. Stoffet chokerer hjernen. Det forudser forsker Morten Hesse på Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet.

- Den gruppe, hvor problemet er størst, er ved de socialt udsatte og hjemløse, som færdes på gaden, hvor stofhandlen foregår, siger Morten Hesse til TV2 ØSTJYLLAND.

Morten Hesse, der er forsker på Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet forudser, at risikoen for ballade, psykoser og selvstiger i takt med kokains renhed.

Den udvikling har leder af Fixerummet i Aarhus, Ole Thvilum, Souschef ved Kirkens Korshær allerede erfaret:

- Vi har flere tilfælde af overdoser, hallucinationer, forfølgelsesvanvid og kramper. En kokainmisbruger er også tit helt oppe at køre, og det kan godt være konfliktskabende. Det gør det kompliceret for personalet at være her samtidig, siger han.

Øger risiko for nedtur

Renere kokain øger mængden af dopamin til hjernen. Dopamin giver mennesker en øjeblikkelig følelse af lykke, men øger også risikoen for psykisk nedtur efterfølgende. I værste fald en psykose.

- Psykosen gør, at man kan blive selvmordstruet. Man kan blive voldsom over for andre.  Man kan høre stemmer, der ikke er der, siger Morten Hesse.

Østjyllands Politi oplyser til TV2 ØSTJYLLAND, at de gennem flere år har beslaglagt en stigende mængde kokain. Det er foregået i et øget samarbejde med kommunen og restaurationsbranchen, som er blevet bedre til at spotte de hårde stoffer hos gæsterne.

- Vi fortsætter ufortrødent vores indsats på gadeplan. Derudover har vi også efterforskning kørende, men det kan jeg ikke komme nærmere ind på, siger politiinspektør ved efterforskningscenter i Østjyllands Politi, René Raffo.  

Øverst kan du se hele indslaget om kokain.

Skærmbillede 2021-04-14 kl. 06.49.39

Morten har et helt særligt humør - derfor har han nu vundet en pris

20210413161112343_1000

Aarhusiansk ejer forsvarer Nemlig.com - men ser med stor alvor på kritik

IMG_9700

Se omdiskuteret historisk bygning blive revet ned

20201204-122023-L-1920x1277we

Miljøminister efter sigtelse: - Det er helt uacceptabelt

image001

To østjyder bryder igennem den bæredygtige iværksættermur

legeplads sandkasse

Trods mistrivsel blandt busbørn: 48 kommende skoleelever tvinges væk fra den lokale skole

Dagens mest læste