3F vil lukke alle privat- og friskoler

Folkeskolen skal fremmes, og alle privat- og friskoler skal lukkes, mener 3F's formand, Per Christensen

Genrefoto. Foto: Henning Bagger - Scanpix

Det falder finansminister Kristian Jensen (V) for brystet, at 3F's forbundsformand, Per Christensen, vil lukke alle privatskoler og friskoler. Pengene skal bruges til at styrke folkeskolen.

Det skriver Kristian Jensen på Facebook.

- What?!? Jeg er selv glad for folkeskolen, men jeg fatter ikke 3F's krav om at lukke friskolerne. Jeg har haft otte gode år på Bøvling Friskole, og jeg ved, at friskolen er kernen i mange landsbysamfund, skriver Kristian Jensen. 

Læs også Østjyske elever bliver ved med at strømme til privatskoler

- De vil blive smadret, hvis 3F's forslag går igennem. Folkeskolen skal ikke fremmes ved at ødelægge alternativerne, men ved at gøre folkeskolen stærk og attraktiv.

 Per Christensen er uenig i Avisen.dk

- Hvis folkeskolen fungerede med dygtige lærere og pædagoger, ville vi være i stand til at sørge for de veluddannede unge mennesker, som erhvervslivet har brug for, siger Per Christensen. 

Læs også Borgmester drømmer om en tredje vej for fremtidens skole

- Og gøre de unge i stand til at deltage i samfundsdebatten.

Per Christensen finder folkeskolen truet. Han er bekymret, fordi stadig flere forældre sender deres børn i privatskoler.

- Det frie valg er jo kun frit for dem, der har råd. Jo, der er masser af forældre, der har haft gode oplevelser med at sende deres børn i privatskole. Og fint med det, siger Per Christensen.

- Men jeg håber, at mine børnebørn vokser op i et samfund, hvor man insisterer på, at folkeskolen er den helt centrale aktør, når det handler om at give folk både dannelse og uddannelse. 

Læs også Grædende forældre i afmagt over ventelister til privatskoler

Onsdag udkommer bogen 'Fællesskabets Skole' fra 3F, FOA og Danmarks Lærerforening. I bogen får folkeskolen støtte fra de tre forbundsformænd Per Christensen, Dennis Kristensen og Anders Bondo Christensen.

 De vil "slå ring om folkeskolen". Her møder børn med forskellig baggrund hinanden.

Per Christensen understreger, at det står for hans egen regning at lukke privatskoler og friskoler.

Læs også Politiker vil lukke skoler for at stoppe mobning

- Jeg får masser af skældud for mine holdninger. Men det sætter jo en diskussion i gang om den kolossale værdi, som folkeskolen har, Per Christensen. 

Han mener, at debatten om folkeskolen er helt central for 3F's medlemmer.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, foreslog i Folketingets åbningsdebat at lukke muslimske friskoler, som truer samfundets sammenhængskraft.