14 sigtet for at dele video med drabet på kvinde i Marokko

Østjyllands Politi har spillet en central rolle i efterforskningen.

Blomster og billeder til minde om 24-årige Louisa Vesterager Jespersen og 28-årige Maren Ueland foran Københavns Rådhus, mandag den 21. januar 2019. Louisa og Maren blev dræbt i Marokko 17. december. Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

Østjyllands Politi har samlet og gennemgået 118 henvendelser fra hele landet vedrørende deling af en video af et drab på en kvinde i Marokko. Det har nu ført til sigtelse af i alt 14 personer.

- Ud af de 118 henvendelser, vi har modtaget og gennemgået, har 14 sager ført til en sigtelse. De sager har vi sendt retur til de relevante politikredse, der i går har kontaktet de 14 personer, der alle er blevet sigtet for at have overtrådt straffeloven ved at dele videoen – typisk via Facebook Messenger eller andre sociale medier, siger politiinspektør ved Østjyllands Politi Michael Kjeldgaard i en pressemeddelelse.

Læs også Drabsvideo bliver delt på nettet – Østjyllands Politi skal lede efterforskningen

24-årige Louisa Vesterager Jespersen kom fra Ikast, men hun studerede til daglig friluftsliv på Universitetet i Sørøst-Norge i Bø i Telemark. Det gjorde hun sammen med 28-årige Maren Ueland fra Bryne i Rogaland.

De var i december sidste år sammen rejst på ferie til Marokko, da de brutalt blev dræbt.

En video af drabet har efterfølgende floreret på sociale medier, selv om blandt andre politiet udtrykkeligt har opfordret borgere til ikke at se den.

24-årige Louisa Vesterager Jespersen fra Ikast (tv.) og 28-årige Maren Ueland fra Bryne i Rogaland. Foto: Privatfoto

Risikerer op til tre år

Efter aftale med Rigsadvokaten besluttede Statsadvokaten i Viborg i midten af januar, at koordineringen af efterforskningen af delingerne af drabsvideoen fra Marokko skulle samles i Østjyllands Politi for at sikre en ensartet behandling af sagerne.

Den indledende sagsbehandling er nu afsluttet, og sagerne er sendt retur til politikredsene.

Det er vigtigt, at vi taler med vores børn og unge om, hvad krænkende film og billeder er, og at de skal slettes og aldrig deles videre.

Tenna Wilbert, chef for Rigspolitiets Nationalt Forebyggelsescenter

Østjyllands Politi fik til opgave at undersøge, hvorvidt der var begået noget strafbart i forbindelse med delingerne af videoerne, og sammen med anklagemyndigheden afklare, hvilke paragraffer der i så fald skulle bringes i spil. 

- 12 personer er sigtet for, under særligt skærpende omstændigheder, uberettiget at have videregivet videoen, uagtet at den vedrører en anden persons private forhold under omstændigheder, som åbenbart kan forlanges unddraget offentligheden. De sidste to er sigtet for offentligt udtrykkeligt at have billiget terrorhandlingen, som skete ved drabene af de to kvinder, siger vicestatsadvokat Jakob Berger Nielsen.

Overtrædelse af straffelovens § 264 d straffes under særligt skærpende omstændigheder med fængsel i op til 3 år, mens overtrædelse af § 136 stk. 2 straffes med bøde eller fængsel i op til to år.

00:43

VIDEO: Budskabet fra Østjyllands Politi er, at man ikke dele videoen. Interviewet er fra 18. januar 2019.

Luk video

Se ikke videoen – slet den

De 14 sigtelser understreger alvoren af at dele drabsvideoen fra Marokko. Men det er ikke bare strafbart, det er også krænkende for både ofre og pårørende, og så kan det være en voldsom og dybt ubehagelig oplevelse for både børn, unge og voksne at se den.

Derfor opfordrer politiet endnu engang, til at man ikke ser videoen, men hurtigst muligt får den slettet, hvis man har den liggende.

Læs også Lort og kanyler: Politiker oplevede den barske virkelighed som hjemløs

 - Det er vigtigt, at vi taler med vores børn og unge om, hvad krænkende film og billeder er, og at de skal slettes og aldrig deles videre, hvis man får dem tilsendt. Både fordi det er ulovligt at dele, men i høj grad også, fordi det har forfærdelige konsekvenser for ofrene og deres nærmeste, siger chefen for Rigspolitiets Nationalt Forebyggelsescenter Tenna Wilbert.

Hvis man ønsker hjælp eller rådgivning, kan man finde yderligere information på Det Kriminalpræventive Råds hjemmeside www.dkr.dk.

FAKTA

Østjyllands Politi har modtaget og gennemgået i alt 118 henvendelser fra hele landet. I nogle af sagerne er der tale om anmeldelser, mens der i mange tilfælde er tale om tip fra borgerne

 

12 personer er blevet sigtet for overtrædelse af straffelovens § 264 d stk. 2 jf. stk. 1

 

2 personer er blevet sigtet for overtrædelse af straffelovens § 136 stk. 2

 

Sigtelserne er fordelt på 9 af landets 12 politikredse:
 

 • 3 sigtelser i Sydøstjyllands politikreds – heraf én for § 136 stk. 2
 • 3 sigtelser i Midt- og Vestsjællands politikreds
 • 2 sigtelser i Fyns politikreds
 • 1 sigtelse i Nordsjællands politikreds
 • 1 sigtelse i Nordjyllands politikreds
 • 1 sigtelse i Midt- og Vestjyllands politikreds – heraf én for §136 stk. 2
 • 1 sigtelse i Sydsjællands- og Lolland Falsters politikreds
 • 1 sigtelse i Københavns politikreds
 • 1 sigtelse i Københavns Vestegns politikreds
   

De mistænkte/sigtede er i aldersgruppen 13-69 år:
 

 • 6 er i alderen 13-18 år (heraf er 2 personer under 15 år, og det skal herfra vurderes om deres sager evt. skal i Ungdomskriminalitetsnævnet)
 • 3 er i alderen 22-36 år
 • 5 er i alderen 45-69 år