12-taller udskiftet med pokaler: De 'stolte nørders' rideklub

De plejer at blive belønnet med 12-taller, men onsdag fik de pokaler

02:16

Danmarks dygtigste skoleelever dystede onsdag ved DM i Fagene på Dokk1 i Aarhus. 

- Lige nu er jeg overhovedet ikke nervøs. Her til morgen var jeg lidt nervøs og havde faktisk ondt i maven, sagde Rosa Birk de Linde fra 9. klasse på Lystrup Skole kort tid inden, at hun skulle ind til finalen i matematik.

Rose Birk de Linde går til daglig i niende klasse på Lystrup Skole i Aarhus. 

De dygtigste elever fra hver af landets regioner var onsdag samlet i Aarhus for at dyste i henholdsvis dansk, historie, matematik, biologi og en holdkonkurrence.

- Jeg vil gerne præstere, og jeg vil gerne vinde. Det kunne være helt vildt fedt, hvis jeg gjorde, sagde Rosa Birk de Linde.

'Ikke anderledes end i rideklubben'

6.000 elever fra syvende til niende klasse har i efteråret deltaget i de regionale mesterskaber, men kun landets 362 bedste gik videre og har fået lov til at være med konkurrencens finale.

Der var godt proppet på Dokk1 i Aarhus, hvor finalerne blev afholdt.

- Lad os da samle dem, der faktisk er dygtige til noget, og så er der nogle andre, der er dygtige til noget andet. Det kan for eksempel være ridning, og så samles de jo i rideklubben og rider sammen med andre, der er dygtige. Her er der nogle, der er dygtige til fag, og så samles vi her og har det fedt med det, sagde Rosa Birk de Linde.

Det skal være fedt at gå i skole

Det er Danske Skoleelever, der står bag konkurrencen, og her mener formanden, at det er vigtigt at sætte fokus på, at det er fedt at gå i skole.

Læs også Ry-sagen: Loven kan være brudt flere gange

- For os i Danske Skoleelever er det utrolig vigtigt at sætte fokus på, at det skal fedt at gå i skole, det skal være fedt at være dygtig i skolen, og det skal være fedt at gå op i det at gå i skole, og derfor laver vi DM i Fagene for at sætte fokus på de stolte nørder, sagde Jakob Bonde Nielsen, formand Danske Skoleelever, da han onsdag var på besøg i studiet hos TV2 ØSTJYLLAND.

02:46

VIDEO: Det handler ikke om 12-taller, men om at gå op i at gå i skole og have det fedt med det

Luk video

Er det en dyrkning af eliten?

- Det synes vi ikke, det er. Jeg mener sagtens, at en stolt nørd ligeså vel kan være en, som får utallige 12-taller, som det kan være en, der går fra et 2-tal til et 4-tal. Det er ikke det, det handler om. Det handler om at gå op i det, sætte sig ind i noget stof og have det fedt med at gå i skole.

Computer-koks for Rosa i finalen

Rosa Birk de Linde er ikke den eneste fra Lystrup Skole, der onsdag var med i konkurrencens finaler. Ud af de 40 individuelle finalister fra Region Midtjylland var en fjerdedel fra Skolen i Lystrup ved Aarhus.

Læs også Tidligere borgmester glæder sig over plads i Hall of Fame

- Vi har rigtig mange elever, som rigtig gerne vil præstere i alle fag, så det har helt sikkert noget at sige, forklarede Maiken Provst Bladt, der er lærer på Lystrup Skole.

Rosa Birk de Linde og de andre til finalen i matematik havde to timer til at løse en case-opgave, der krævede viden om statistik og sandsynlighedsregning.

Læs også Vinterkulde på vej mod Danmark - dagsfrost og sne i weekenden

Og efter en finale, der bød på lidt computer-koks, var Rosa Birk de Linde ikke optimist på egne vegne.

- Jeg håber, at en af mine venner vinder, det kunne være fedt for dem, men jeg gør nok ikke.

Og den spådom fik hun ret i. Rosa Birk de Linde vandt ikke, men til gengæld kan hun glæde sig over, at det blev klassekammeraten Anders Vase, der løb med sejren i matematik.

Anders Vase fra Lystrup Skole vandt finalen i matematik.

Væk med tabuet

Formanden for Danske Skoleelever, Jakob Bonde Nielsen, mener, at det nogle steder fortsat er et tabu at være god til fagene i skolen.

- Det tror jeg stadig, at det er i nogle klasselokaler. Det, vi oplever, er, at dem, der er vildt gode til fodbold eller håndbold ofte bliver set som de seje elever. Det er også rigtig godt, og det er fedt at gå op i noget idræt. Modsat ser vi så at dem, der vælger at gå op i skolen og synes det er vildt fedt, ofte bliver set som nørderne, som desværre nogle steder er et negativt ladet ord, og det vil vi godt have lavet om. Jeg synes, at det er ligeså sejt at være god i skolen som at være god til fodbold.

Vinderne

Dansk: Katrine Johnsen fra gråsten Skole i Gråsten
Historie: Marie Engel Christensen fra Johannesskolen i Hillerød
Biologi: Siri Skjoldli Larsen fra Fredericia Skole i Fredericia
Matematik: Anders Vase fra Lystrup Skole i Lystrup ved Aarhus
Hold: Sigper fra Hedensted Skole i Hendensted

I videoen øverst på siden kan du se mere fra konkurrencen på Dokk1 i Aarhus.