Mikroplast forurener vores vand - men Silkeborg-firma har løsningen

Bittesmå stykker plastik forurener vandet omkring os. Et østjysk firma vil med en ny teknologi rense vores spildevand for alt mikroplastik.

07:09

VIDEO: Frank B. Rasmussen er direktør i silkeborg-firmaet TechRas Miljø, som har udviklet en helt ny teknologi, der kan filtrere selv de mindste fraktioner af mikroplast og mikrogummi fra renset spildevand.

En gåtur på stranden med vinden i håret og den friske luft, der rammer dit ansigt - og så er der lige en gammel oliedunk, der skvulper med bølgerne i vandkanten.

Plastikaffaldet ødelægger naturen og det er ikke kun det plastikaffald, vi kan se, der er med til at foruene hele vores planet.

Læs også Kok smider plastik ud i spandevis: - Jeg har det dårligt med det

Havene omkring os er nemlig fyldt med mikroplastik som udledes af alt vores hverdagsliv. Mikroplastik er så bittesmåt, at du med det blotte øje ikke kan se det, men det er i vandet.

Det vil et Silkeborg-firma nu gøre noget ved.

Den her teknologi har betydning for vores børn og deres børn.

Frank B. Rasmussen, direktør, TechRas Miljø

Virksomheden TechRas er gået sammen med blandt andre Teknologisk Institut, om at udvikle en ny teknologi, der kan filtrere selv de mindste fraktioner af mikroplast og mikrogummi fra renset spildevand. Den nye teknologi kan fange langt mere, end man gør i dag.

- Den her teknologi har betydning for vores børn og deres børn. Jo renere vi kan aflevere miljøet til næste generation, jo bedre er det, som jeg ser det, siger direktør i TechRas Miljø Frank B. Rasmussen til TV2 ØSTJYLLAND.

Her er maskinen, der med det blå filter fjerner selv det mindste mikroplast. 

Stadig meget tilbage

Selvom renseanlæggene i dag fanger langt over 90 procent af den mikroplast, vi udleder, er der stadig meget tilbage. Et udslip med ukendte konsekvenser.

- Problemet er, at vi har tendens til at finde ud af for sent, at ting er farlige. Det kan godt være, at vi først om 10, 20 eller 30 år finder ud af, at dét, vi troede, var sikkert, faktisk er farligt. Det er sprøjtegift et glimrende eksempel på, siger Frank B. Rasmussen.

Muslingerne ligger hele tiden og filtrerer vandet i havet, og når de gør det, kan de faktisk blive deforme af mikroplasten.

Hanne Løkkegaard, seniorprojektleder, Teknologisk Institut

Derfor har TechRas sammen med Teknologisk Institut udviklet teknologien til rensning af spildevandet ved hjælp af en filterteknologi specielt egnet til at fjerne de helt små partikler. Det gør de på et testanlæg ved Mørke på Djursland.

Et udslip med ukendte konsekvenser

Vi genererer enorme mængder mikroplast og mikrogummi gennem for eksempel tøjvask, kosmetik og slid af bildæk. I Danmark udleder slid fra bildæk for eksempel 1.700 tons mikroplast til vandmiljøet om året.

Læs også Østjysk virksomhed leverer klimavenlige kølere til hele verden

- En helt ny undersøgelse, der er lavet på DTU, har påvist, at mikroplast kan have en påvirkning på muslinger. Muslingerne ligger hele tiden og filtrerer vandet i havet, og når de gør det, kan de faktisk blive deforme af mikroplasten, siger seniorprojektleder i Teknologisk Institut Hanne Løkkegaard.

Plastikaffald er et stort problem flere steder i verden.

Plastikaffald i både den størrelse vi kan få øje på og mikroplasten er et problem på hele kloden. Målet er derfor at få færdigudviklet teknologien, så den viden og erfaring kan komme ud til resten af verden. 

- Der er fokus på mikroplast i hele verden, og da vi kan være med til at udvikle nogle teknologier, som kan fjerne mikroplast, så har vi også mulighed for at gå ud med de her teknologier i resten af verden. På den måde kan østjyske virksomheder skabe arbejdspladser, siger Hanne Løkkegaard.

Alle verdens lande har forpligtet sig til at arbejde mod 17 mål for bæredygtig udvikling i verden.

Ny programserie: Østjylland Redder lidt af Verden 

Verden redder ikke sig selv, og vi kan heller ikke bare overlade ansvaret til verdens politikere eller organisationer. Initiativet er nødt til at komme fra os alle – hver især og hver dag.
 

I en ny programserie ser TV2 ØSTJYLLAND på de initiativer, som østjyske erhvervsvirksomheder tager og har taget for at bidrage til at gøre verden lidt renere og fremtiden lidt lysere for de kommende generationer Og det nytter! For selvom det er en stor opgave, så kan også små initiativer gøre en forskel. Dermed redder Østjylland også (lidt af) verden.
 

Se ’Østjylland Redder lidt af Verden” hver lørdag kl. 19.30 på TV2 ØSTJYLLAND. Programserien kan også ses her på tv2østjylland.dk.