Vinden er vendt - brand sender røg direkte mod Djursland

Branden ulmer stadig på Studstrupværket - og nu er vinden vendt.

Opdatering

Efter artiklen er blevet delt på Facebook, skriver en del beboere på nogle dele af Djursland, at lugten har været slem siden torsdag, men at den ikke er helt så slem i dag, efter vindretningen er gået mere i vest. Andre steder på Djursland er meldingen modsat - altså at lugten er blevet værre.

  - Vi kan ikke afvise, at de også begynder at kunne lugte branden på Djursland.

  Sådan lyder meldingen lørdag morgen fra operationschef Steen Bøje hos Østjyllands Brandvæsen.

  Branden han refererer til, er den brand i en silo på Studstrupværket ved Skødstrup, som indeholder træpiller. Branden har stået på siden torsdag, og lørdag morgen er der altså ikke udsigt til, at røgudviklingen stopper lige foreløbigt.

  - Vi kører på med at tynde ud fra bunden af siloen, og det fortsætter vi med hen over weekenden, fortæller Steen Bøje.

  Torsdag blev det konstateret, at der var gået brand i nogle træpiller i en silo, og at det udviklede en kemisk lugt. Brandvæsenet har tidligere fortalt, at det handler om at fjerne mest muligt af træpillerne nederst i siloen - og det er altså stadig taktikken.

  Oplever du gener ved røgen?

  Har du oplevet gener i forbindelse med branden og den røg, som den udvikler, så hører vi meget gerne fra dig. Du kan trykke på knappen "Tip os" herunder, eller du kan skrive direkte til journalist Morten Stigaard Sørensen på most@tv2oj.dk.

  Tip os

  Kan tage lang tid

  Det kan komme til at tage lang tid. Præcis hvor lang tid er svært at sige. Det kommer an på, hvornår man får gravet sig ind til brandens arnested.

  - Vi ved, at på Avedøreværket (hvor der var en lignende brand i 2012, red.) tog det omkring 20 dage at tømme siloen. Medmindre vi er meget heldige at få alle gløder ud nede i bunden, så er det scenariet, vi planlægger ud fra, siger Steen Bøje.

  Arbejdet med at skovle træpiller ud fra bunden foregår med tre gummigeder skovlfuld for skovlfuld, oplyste brandvæsenet fredag.

  Selvom der er meldinger om, at røgen generer flere steder i de omkringliggende byer samt flere steder på Djursland, så er der intet farligt ved den, fortalte Østjyllands Politi fredag.

  - Branden giver en røg, der kan lugtes på lang afstand. Kemisk Beredskab fra Beredskabsstyrelsen har foretaget målinger af røggasserne, og Styrelsen for Patientsikkerhed har vurderet, at røgen på nuværende tidspunkt ikke udgør en sundhedsrisiko for beboerne i det berørte område, oplyste politiet.