Venstre vil have national støjhandleplan efter ny forskning

Ny forskning viser, at trafikstøj er skadeligt langt under de grænseværdier, der er lige nu. Derfor vil Venstre have en national handleplan.

Helt ny, dansk forskning fra Kræftens Bekæmpelse viser, at trafikstøj kan have en negativ effekt på alvorlige folkesygdomme.

I dag er støjgrænsen for vejstøj i boligområder 58 decibel. Men et decibel-niveau på blot 35 til 40 kan være farligt i længden.

Sådan lyder det fra Kræftens Bekæmpelse.

Derfor vil Venstres folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen have, at støjgenerne tages mere alvorligt i infrastrukturforhandlingerne.

- Det er rigtig alarmerende, for det betyder, at der er rigtig mange mennesker, som lider på grund af støjen, siger han.

Ifølge ham er det nødvendigt at begrænse støjen så meget som muligt. En indsats, han fortæller, allerede er startet på motorvejene.

- Vi er kommet godt i gang med motorvejene, men vi er slet ikke i mål endnu.

20210917-110252-L-1920x1280we
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Derudover mener han, at der i forbindelse med udvidelser af eksisterende veje skal tænkes støjværn ind med det samme. Det samme skal gælde ved anlæggelsen af nye veje.

Borger bekymret for sit helbred

I 2021 blev fartgrænsen på Djurslandmotorvejen mellem Lisbjerg og Løgten ændret fra 110 til 130 kilometer i timen. En ændring, der sparer bilisterne for ét minuts kørsel, men er blevet en hovedpine for naboerne til motorvejen.

Særligt i byen Terp, hvor der bor 65 borgere, lider de under støjgenerne. Det fortæller Henning Pleth, der ikke længere kan sidde i ro og mag på sin terrasse.

- Der er jo en konstant summen hele tiden, fortalte han i går til TV2 ØSTJYLLAND.

Nuværende grænseværdier for vejstøj

Han har målt støjniveauet til omkring 70 decibel på sin matrikel, og derfor er han nu nervøs for, hvilken påvirkning det kan have på sit helbred.

- Kan det ende med, at vi bliver syge af det her?

Forskningen peger nemlig blandt andet på, at der er en sammenhæng mellem trafikstøj og sygdomme som brystkræft, type-2 diabetes, hjerte-kar-sygdomme og slagtilfælde. 

Onsdag bragte TV2 ØSTJYLLAND et indslag med blandt andet Henning Pleth. Det kan du se her:

Judith Gorski og Henning Pleth er utilfredse med den trafikstøj, der kommer fra Djurslandmotorvejen. De frygter konsekvenserne af den.