Vand alle vegne: Her er der oversvømmelser i Østjylland

Hele Østjylland har været ramt af oversvømmelser i forbindelse med de vandmængder, der er kommet fra oven den seneste tid. Få et overblik her.

Christian Heine bor lige ned til Brabrand Sø. Et idyllisk sted, men for tiden er idyllen afløst af bekymringer. For her ses han midt i baghaven.

Der er faldet ekstremt meget vand over det østjyske den seneste tid, og det har givet oversvømmelser mange steder. 

Lige fra det yderste Djursland til Silkeborg i vest, Randers i nord og Horsens i syd har fået så meget vand, at det har givet udfordringer fra husejere, trafikanter og landmænd. 

Herunder kan du klikke dig ind og se udvalgte billeder fra oversvømmelser over hele Østjylland:

oversvømmelse Allingåbro Brabrand Søog Engsøen Svostrup Kro Lilleåen Laurbjerg Søndre Ege Strand Bygholm Sø Grenå Holstrupgade

Indfaldsvej under vand

Onsdag er der atter problemer med både trafik og toiletforhold i henholdsvis Aarhus og Silkeborg. 

En af de store indfaldsveje i Aarhus, Strandvejen, står onsdag eftermiddag under vand. Det skyldes tilstoppede riste og vand fra den nærliggende Mindeparken.

Man kan passere, men det skal ske med forsigtighed. Vi er ved at have styr på vandet, men ristene er godt stoppede.

Hans Rasksen, Trafik og Veje, Aarhus Kommune

Sådan lyder det fra Trafik og Veje i Aarhus Kommune.

- Der er stoppede riste under vejen, og kombineret med de store mængder regn, der er kommet, så kommer der vand på kørebanen, siger Hans Rasksen, der er tilsynsførende formand hos Trafik og Veje i Aarhus Kommune til TV2 ØSTJYLLAND. 

00:26

VIDEO: En trafikant har optaget denne video fra Strandvejen onsdag eftermiddag.  Video: Privat

Luk video

Bilister opfordres til forsigtighed

Der arbejdes på at få hul på situationen, men i skrivende stund skal bilisterne tage sig i agt på den meget benyttede indfaldsvej.

- Man kan passere, men det skal ske med forsigtighed. Vi er ved at have styr på vandet, men ristene er godt stoppede, forklarer Hans Rasksen.

Læs også Pludselig sank jorden: Vandpumper kunne ikke følge med

Skiltevogne advarer om vand på vejen, og det ventes, at der er problemer i hvert fald i en time endnu.

Kloakken stod af

Også i Silkeborg har vandmasserne gennem længere tid skabt store problemer. Senest natten til tirsdag, hvor vandstanden på Hostrupsgade steg pludseligt, og kloakken på vejen stoppede med at virke.

Silkeborg Forsyning blev tilkaldt, men de måtte bede om assistance fra Silkeborg Kommune.

- Vi har forsyningsforpligtelse, fordi det er en offentlig vej. Så når forsyningsselskabet beder om hjælp, så gør vi det, siger Mette Bøgvad, som er entreprenørchef ved Teknik- og Miljøafdelingen i Silkeborg Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

02:54

VIDEO: Den seneste tids massive nedbør skaber store problemer for en husejer i Lystrup. Hjælpen kom lørdag fra totalt fremmede.

Luk video

Pumper under stort pres

Mette Bøgvad kom og hjalp sammen med nogle af sine medarbejdere.

Her fik de puttet sandsække omkring dækslet, som der strømmede regnvand ned i, så de kunne fjerne det og lave et alternativt dæksel for at stoppe vandet i at trænge ned i kloakken.

Vi er ikke vant til, at der er så meget vand ovenpå kloakken. Vandet gik helt til støvlekanten.

Mette Bøgvad, Teknik- og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune

- De massive mængder regn, der er kommet den seneste tid, har sat forsyningens pumper under stort pres. Kloakledningerne var fyldt med regnvand, så der ikke var plads til kloakvand, siger hun og fortsætter:

- Den mængde regnvand, der strømmede ned i kloakken, var det samme, som hvis man bare tog dækslet af. Derfor blev vi nødt til at få sat en prop i og få stoppet regnvandet i at løbe ned.

Vandet fik jorden til at synke

Da Mette Bøgvad kom ud til Hostrupsgade stod kloakken under en halv meter vand.

- Vi er ikke vant til, at der er så meget vand ovenpå kloakken. Vandet gik helt til støvlekanten, siger hun.

Læs også Morgentrafikken er reddet: Trafikårer fortsat åbne på trods af vand

Jorden i indkørslen til ejendommen, hvor kloakken er, kunne ikke klare presset fra det tunge vand, og derfor sank den flere centimeter.

Dét, at der ikke var plads til kloakvand i ledningerne, resulterede i, at beboerne på vejen ikke kunne gå på toilet.

00:54

VIDEO: Aldrig før har vandstanden været så høj langs Gudenåen i Silkeborg og i Silkeborg Langsø, som den er målt til lige nu. Her er det fra den 21. februar.

Luk video

Beboere kunne ikke komme på toilettet

Derfor har Silkeborg Kommune sat en kombineret bad- og toiletvogn til rådighed for de ramte borgere.

- Det her er et ekstraordinært tilfælde. Normalt stiller vi ikke toiletter op, da det ikke er kommunens ansvar. Men her var der tale om en hel gade, og forsyningen var ikke sikker på, at de kunne få kloaksystemet op at køre igen, siger Mette Bøgvad.

Hvis vi skulle hjælpe alle lige nu, så kunne vi ikke lave andet. Det er ikke en kommunal opgave at sikre borgernes ejendomme.

Mette Bøgvad, Teknik- og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune

Og selvom kommunen i dette tilfælde har betalt for at stille et alternativt toilet til rådighed, så er det ikke noget, man skal regne med at få hjælp til andre steder i kommunen.

- Hvis vi skulle hjælpe alle lige nu, så kunne vi ikke lave andet. Det er ikke en kommunal opgave at sikre borgernes ejendomme. Det er man selv ansvarlig for, siger entreprenørchefen.

Vandmængder aldrig set før

Hos Silkeborg Kommune får de rigtig mange henvendelser fra borgere, der har store udfordringer på grund af de massive mængder regn, der er faldet den seneste tid.

- Vi har aldrig haft så meget vand før. Kommunen leverer store mængder sand ud til folk, så de kan sikre deres ejendom, men meget mere kan vi ikke gøre. I det her tilfælde ydede vi en ekstra hjælp, fordi det er en offentlig vej, og forsyningsselskabet havde brug for det, siger Mette Bøgvad.

Læs også Indtast din adresse – så udsat er du ved fremtidens oversvømmelser

Silkeborg Forsyning tilser løbende pumpestationen ved Hostrupsgade, hvor anlægget er blevet sikret og hævet over terræn.

Der har ikke været yderligere driftsnedbrud.