Ulykkeslinjen: Drop cyklen på vej hjem fra julefrokost

Antallet af uheld med spritcyklister er stigende. Lad cyklen stå efter julefrokost, lyder opfordring fra aarhusiansk rådgiver.

Cykler og spiritus er en dårlig cocktail. Arkivfoto. Foto: TV2 Øst

Årets store julefrokostdag skåles i gang fredag, og i takt med at snaps og juleøl ryger ned, vælger mange danskere at cykle beruset hjem med alkohol i blodet.

Det oplever organisationen Ulykkeslinjen, der rådgiver personer, som har været i en ulykke.

Læs også Gratis parkering til julefrokostgæster – drik dig plørefuld og lad bilen stå

- Vi ser et udsving i forhold til, hvornår de forskellige ulykker sker, og der er en stigning med spritkørsel på cykel i forbindelse med julefrokoster - særligt i weekenderne, siger rådgiver hos Ulykkeslinjen Bente Elton Rasmussen fra Aarhus.

Samtidig viser de seneste tal fra Danmarks Statistik, at antallet af ulykker med spritcyklister er stigende.

Det er i almindelighed blevet uacceptabelt at tage bilen hjem, når man har drukket. Men der er ikke samme bekymring med cyklen.

Elton Rasmussen, rådgiver hos Ulykkeslinjen, Aarhus

Mens der i 2016 var 27 registrerede cykeluheld med spiritus involveret, steg antallet til 37 uheld sidste år.

Dertil skal det medregnes, at ikke alle uheld på cykel har politiets kendskab, og der findes derfor et mørketal.

Rådgiverorganistationen Ulykkeslinjen oplever, at flere danskere tager cyklen hjem fra julefrokost og kommer til skade. Arkivfoto. Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

Ikke samme bekymring med cyklen

Sammenlignet med andre køretøjer, herunder biler, er antallet af spritulykker i samme periode steget med otte procent, melder Ulykkeslinjen.

- Det er i almindelighed blevet uacceptabelt at tage bilen hjem, når man har drukket. Men der er ikke samme bekymring med cyklen.

Læs også Caroline reddede mand op af iskoldt vand efter julefrokost

- På cyklen har man ikke tænkt mulige konsekvenser helt ud. I princippet er det de samme skader som i bil, man kan pådrage sig selv eller andre, siger Bente Elton Rasmussen.

Hun nævner blandt andet skader som brud, hovedtraumer, piskesmæld og i værste fald død.

Bente Elton Rasmussen opfordrer derfor kraftigt til at efterlade cyklen, hvis man er blevet fuld.

- Man skal tænke praktisk, hvordan man har tænkt sig at komme hjem, indecyken man tager afsted. Skal det være offentlig transport eller taxa?

- Hvis man holder sig ædru og tager cyklen eller bilen hjem, skal man tage de forholdsregler, man plejer: Orientere sig godt og grundigt og være opmærksom på andre trafikanter i forhold til, om de er påvirket af alkohol, siger hun.