Udsigt til vaccine-pas skaber glæde i pressede brancher

Planer om at indføre et corona-vaccinepas vinder frem, og det giver håb hos Smukfest og i restaurationsbranchen.

Mens Sundheds og - Ældreministeriet arbejder på at få et Covid-19 vaccinepas klar til brug, spekulerer flere brancher nu i, hvordan sådan et pas kan sætte skub i hjulene, og få gæsterne tilbage på de store festivaler, i flyene til udlandet - og ind på restauranterne

Ifølge ministeriet skal det være muligt at gå ind og printe passet ud fra borger.dk, og det er hensigten, at borgere skal kunne bruge passet, hvis andre lande på et tidspunkt indfører krav om at rejsende skal være vaccinerede.

Passet er altså ikke umiddelbart tiltænkt restauranter eller festivaler, men idéen giver blandt andet håb i den hårdt trængte restaurationsbranche, fortæller formanden for HORESTA i Region Midtjylland, Jakob Beck Wätjen:

- Lige nu står jeg i en tom restaurant her på Vejlsøhus, og det vi gerne vil finde ud af, det er, hvordan vi kan få fyldt den her og andre restauranter.

- Og det (vaccine-passet, red.) er jo en måde og se på, hvordan kan man være mere sikker i sin omgang med gæsterne, og hvordan kan gæster føle sig trygge her hos os, siger Jakob Beck Wätjen til TV2 Østjylland.

Mens Sundheds og - Ældreministeriet arbejder på at få et Covid-19 vaccinepas klar til brug, spekulerer flere brancher nu i, hvordan sådan et pas kan sætte skub i hjulene, og få gæsterne tilbage på de store festivaler, i flyene til udlandet - og på restauranterne.

Og lignende overvejelser gør man sig hos Smukfest, fortæller festivalens talsmand:

- Kombineret med andre elementer, kan vaccinedelen gøre en kæmpe forskel for festival og koncertmarkedet generelt og selvfølgelig også for os her på Smukfest, siger Søren Eskildsen.

Talsmand: Der bør laves et corona-pas

Hvad kan I helt konkret bruge et vaccine-pas til?

- Vores fornemmeste opgave er at skabe et sikkert miljø med så lavt et smittetryk som muligt. Vi mener, der bør laves et corona-pas med eksempelvis oplysninger om, at man er vaccineret, eller at man har en test med sig fra det offentlige system, eller at man har dannet antistoffer. 

- Kombineret med muligheden for at lave test på stedet kan det give et sikkert arrangement, så vi kan komme til at afholde en festival, siger Søren Eskildsen. 

Nye Borgerlige: Vaccine-pas er unødvendigt og forfejlet

På Christiansborg er flere partier i udgangspunktet positive overfor et vaccine-pas, men ikke hos Nye Borgerlige. Passet er unødvendigt, fortæller partiets sundhedsordfører:

- Det er unødvendigt, fordi vi er i fuld gang med at vaccinere alle, der er i højrisikogruppe, og inden sommerferien har alle, der har ønsket at få en vaccine, fået den, siger Lars Boje Mathiesen fra Nye Borgerlige.

Han mener desuden, at passet er en forkert vej at gå, fordi han frygter, at det vil medføre en opdeling af befolkningen i et A og et B hold. De borgere, der af den ene eller anden grund ikke har fået eller kan tåle vaccinen, vil få svært ved at deltage i en lang række aktiviteter i samfundet:

- Vi har et meget sundt princip i Danmark om, at din sundhedsprofil er privat. Jeg vil meget nødigt have, at du skal stå og oplyse din sygdomshistorik til en eller anden kontrollør til en fodboldkamp eller koncert, siger Lars Boje Mathiesen.

HORESTA håber på passet

HORESTAs regionsformand håber dog på, at politikerne vil tænke på restaurationsbranchen, hvis passet bliver en realitet:

- Vi har den udfordring, at vi ikke må spørge om sundhedsoplysninger. 

- Så vi håber, at det er noget af det, politikerne tænker ind, i forhold til hvordan vi kan navigere i det her. Fra vores side i branchen ønsker vi, at de ting der gælder, så du eksempelvis må flyve til udlandet med dit corona-pas, det kunne være rart, hvis du også kunne bruge dem som glad restaurationsgæst eller turist i Danmark.

IMG_Parkour224

play Moumen hopper fra mur til mur - lader sig ikke styre af usynlige regler

lægehelkiopter akuthelikopter helikopter

Person fløjet på hospitalet efter frontalt sammenstød

regn regnvejr

play Kraftig torden har på ny kurs mod Danmark

politibil

Ungt kærestepar i slagsmål: Pludselig gik de amok på politiet

20200925-111922-L-1920x1280we

play Regnen vælter ned over Østjylland

elledning ledning el elektricitet strøm elmast

20.000 ramt af strømafbrydelse søndag morgen

Dagens mest læste