Trods lunkne vejrudsigter: Livreddere inviterer til leg og træning på stranden

Selvom vejrudsigterne lige nu ikke er helt oppe at ringe, så er vandet stadig lunt. Derfor opfordrer livredderne nu til, at østjyderne tager børnene med på stranden, hvor de kan få lov at træne som en rigtig livredder.

Livredderne i Østjylland kigger grundet manglende udsigter til sol og sommer ind i en periode, hvor man ikke forventer store antal badegæster på strandene. Foto: Mads Dalegaard - Ritzau Scanpix

Selvom vejrudsigten for den kommende tid er lidt lunken, så er badevandet på de danske strande fortsat godt med. For eksempel målt til 17 grader på Moesgaard Strand i Aarhus.

Derfor opfordrer livredderne til, at man tager familien med på stranden, selvom vejret ikke umiddelbart indbyder til at ligge på et badehåndklæde og læse krimier dagen lang.

Læs også Campingpladserne er proppede: Her er alt udsolgt

Der er nemlig masser af sjove aktiviteter for både børn og voksne - særligt nu, hvor livredderne ikke har lige så travlt med at redde liv, som de har når vejret er bedst og badegæsterne flest.

- Både børn og voksne kan med fordel øve sig i nogle af de samme ting som livredderne. Det kan både gøre os mere sikre og trygge i vandet, og så kan det først og fremmest give os nogle rigtig sjove og gode fælles oplevelser sammen med familien, siger kystlivredningschef i TrygFondens Kystlivredning, Anders Myrhøj.

Oversigt over aktioner og indsatser i Østjylland uge 29

 • Moesgaard: 0 livreddende aktioner, 0 førstehjælpsaktioner, 0 forebyggende aktioner og 92 oplysende indsatser
 • Grenaa: 0 livreddende aktioner, 1 førstehjælpsaktion, 4 forebyggende aktioner og 120 oplysende indsatser 
 • Saksild: 0 livreddende aktioner, 1 førstehjælpsaktion, 48 forebyggende aktioner og 242 oplysende indsatser 
 • Aarhus Ø Havnebad: 0 livreddende aktioner, 1 førstehjælpsaktion, 2 forebyggende aktioner og 97 oplysende indsatser 
 • Den Permanente: 0 livreddende aktioner, 3 førstehjælpsaktioner, 32 forebyggende aktioner og 170 oplysende indsatser

Træn som livreddere

I Østjylland har livredderne i uge 29 udført 813 aktioner og indsatser. 6 førstehjælpsaktioner, 86 forebyggende aktioner og 721 oplysende indsatser. 

Ikke én eneste gang har man været ude i en livreddende aktion, hvor det vurderes, at en eller flere personer var i livsfare.

På landsplan var livredderne ude i mere end 7.000 aktioner.

02:08

VIDEO: Trygfondens Kystlivreddere kom tidligere på måneden med et opråb til badeglade danskere. I takt med at blæsten har gjort sit indtog i Danmark, skal man være ekstra forsigtig, når man skal ud og bade ved kysterne. Og så skal man lade sine paddelboards og baderinge blive på stranden. Indslaget er fra den 7. juli 2020.

Luk video

TrygFondens livreddere er til stede på strandene hver dag gennem hele sommeren, og når der ikke er så mange badegæster at holde opsyn med, bruger de tiden på at træne redningsøvelser samt teste og vedligeholde deres udstyr.

- Kom endelig hen og tal med livredderne, når du er på stranden med familien. Nu, hvor der ikke er så mange badende, har de tiden og vil meget gerne tale med strandgæsterne om de lokale forhold, ligesom de gerne viser noget af deres udstyr frem. Selvfølgelig under hensyntagen til både coronaregler, og at de fortsat kan holde opsyn på stranden. Men alle er altid velkomne, siger Anders Myrhøj.

Hop, pust, plask – sjove livredningsøvelser for hele familien:

Inden I går i vandet:

 • Tjek vindretningen, inden I går i vandet, fx ved at slippe noget sand i vinden – så kan I se, hvilken vej det blæser. Er der fralandsvind, skal I lade oppustelige badedyr og luftmadrasser blive på land, og er der pålandsvind, skal I være opmærksomme på revlehuller

 

I vandet:

 • Lav 10-20-30 og øv at få hovedet under vand
 • Flyd på ryggen (hvor du kan bunde) i mindst 30 sekunder. Træk evt. barnet gennem vandet, mens det ligger på ryggen og plasker med benene
 • Lav sjove spring i vandet – prøv fx at dreje rundt om dig selv på stedet, mens du hopper, eller spring i vandet fra din fars eller mors hænder eller skuldre
 • Svøm ud til den voksne, kravl op på skuldrene, spring i vandet og svøm tilbage igen
 • Se, om du kan få barnet til at holde balancen på et board eller noget andet flydende – vær helt tæt på og hold selv fast i boardet i starten. Hav derudover snor i boardet – så kan I også prøve at trække hinanden gennem vandet

 

På stranden:

 • Besøg livredderne i tårnet og se på deres udstyr
 • Tal om bølgerne, livreddernes flag og eventuelle særlige forhold på stranden

 

Se flere gode ideer til sjove øvelser her: AquaSafe – Livredning til alle

Man kan også prøve at downloade TrygFondens Livredder-app, hvor man via spil, lege, quizzer og øvelser kan prøve kræfter med livreddende førstehjælp, lære om vindens styrke og retning, samt lære om sikkerhed ved vandet.

Livredderne fra TrygFonden Kystlivredning er til stede hver dag kl. 10-18 på 37 strande og havnebade frem til den 19. august.

Læs også Ka' det grilles? Tidligere landsholdsgriller og grillekvilibrist griller desserten