Toilet-amok: Aarhusianske toiletter på overarbejde i landskampspause

Mellem 21-21:45 og igen 22-22:45 blev der skyllet usædvanlig lidt ud i toiletterne i de østjyske hjem. Men i pausen eksploderede vandforbruget.

Mere end to millioner danskere så med, da Danmark bankede Rusland 4-1 i parken. Og i de to halvlege, hvor bolden rullede, holdt østjyderne i den mest bogstavelige forstand på stort og småt.

Det fortæller Rasmus Bærentzen, fagleder hos Aarhus Vand.

- Vi kan tydeligt se, at når selve kampen står på, så bruger folk markant mindre vand end normalt.

Til gengæld var der gang i toiletterne og kaffemaskinerne i pausen.

- I pausen kan du jo se på grafen, at der er et kæmpe hop i forbruget. Og det skyldes jo nok at der bliver brygget kaffe, men i særdeleshed at der bliver skyllet ud i toiletter, forklarer han.

Vandforbrug i det nord- og sydlige Aarhus mandag den 21.06 fra 18:45 til 00:00
Vandforbrug i det nord- og sydlige Aarhus mandag den 21.06 fra 18:45 til 00:00 Foto: Aarhus Vand


Aarhus Vand forsyner 320.000 husstande med vand, og der er ingen tvivl om, hvad kunderne lavede i pausen mellem Danmark og Rusland.

- Vi kan ikke se, om folk drikker af vandhanen eller om de skyller ud i toilettet. Men mon ikke det mest var det sidste, siger Rasmus Bærentzen og påpeger, at der ikke som sådan er problemer forbundet med en så kraftig og kortvarig stigning i vandforbruget.

- Vi kan snildt håndtere en pludselig stigning i forbruget – særligt når den er så kortvarig.

Ingen toiletbesøg under Dronningens nytårstale

Selvom det kan se voldsomt ud med så pludselige stigninger i vandforbruget, så er det vand ved siden af nytårsaftensdag.

Her er der nemlig usædvanlig meget gang i vandhaner, toiletter og brusenicher i det aarhusianske.

- Sammenlignet med de sene eftermiddagstimer nytårsaftensdag, så er det ingenting, det vi oplevede i mandags (kampen mellem Danmark og Rusland, red).

Den traditionsrige nytårstale strækker sig tilbage til Christian d. 9's tid.
Den traditionsrige nytårstale strækker sig tilbage til Christian d. 9's tid. Foto: Keld Navntoft / Ritzau Scanpix

Lige op til Dronningens nytårstale er der nemlig et unormalt stort vandforbrug. Her skal alle nemlig nå i bad inden Hendes Majestæt indtager fjernsynsskærmene i de danske hjem. Men klokken 18:00 falder vandforbruget til næsten ingenting.

- Vi kan se helt ned på minuttallet, at klokken 18 falder vandforbruget meget markant. Det er klart det største fald i vandforbruget hele året. Og det sker hvert år, fortæller Rasmus Bærentzen, fagleder hos Aarhus Vand til TV2 ØSTJYLLAND.

Faktisk gør man sig hos Aarhus Vand en del forberedelser op til Dronningens nytårstale, siger han:

- Vi fylder tankene helt op fordi vi ved fra tidligere år, at timerne op til nytårstalen er vandforbruget det højeste på hele året.

Danmarks næste kamp ved EM er på lørdag klokken 18, hvor det går løs mod Wales i ottendedelsfinalen.