To kvinder delte det mest sårbare: - Pludselig taler jeg med fremmede om mit sexliv

Ingen talte om de store forandringer, Christine Vestergaard, Gitte Bastian og andre kvinder går igennem midt i livet. Det besluttede de at lave om på.

Rummet er mørkt og intimt, og hen over mikrofonen kan de fire kvinder få øjenkontakt med hinanden.

De skal tale om noget af det, der er allersværest. Noget, som flere af dem ikke engang har talt med deres nærmeste om.

Kroppen, der forandrer sig, sexliv, parforhold og ensomhed. Følelser, der melder sig, når man står midt i livet, brysterne søger ned, og de grå hår ikke længere er til at overse.

- Jeg synes, det var pinligt at komme i overgangsalderen, så jeg talte ikke med nogen om det. Jeg var bange for, at de skulle opdage eller reagere på det, siger Christine Vestergaard.

- Der er ikke nogen, der vender sig efter en på gaden længere. Du kan lave squats fra nu og til juleaften, og du bliver stadig ikke 34 igen. Det kan være svært at acceptere, siger Gitte Bastian.

quote Vi har hele tiden sagt, at det gerne måtte svie lidt, ellers havde vi ikke ramt rigtigt

Gitte Bastian, podcastvært

Og det skal man simpelthen kunne sige højt. Det mener de to kvinder, der er kollegaer på TV2 ØSTJYLLAND og henholdsvis 49 og 54 år.

Efter et langt tilløb startede de derfor podcasten ’I forandring’. Her inviterer de helt almindelige kvinder ind for at tale om den særlige periode i livet, hvor der sker så meget, som man taler så lidt om.

Christine Vestergaard (tv.) og Gitte Bastian (th.) savnede ærlig snak fra kvinder på deres egen alder. De følte ikke, at de kunne relatere til kendte eller eksperter.
Christine Vestergaard (tv.) og Gitte Bastian (th.) savnede ærlig snak fra kvinder på deres egen alder. De følte ikke, at de kunne relatere til kendte eller eksperter.

Uden kendte, uden eksperter, men med hjertet oppe i halsen har de delt deres inderste tanker – og de er gået meget længere, end de nogensinde havde forestillet sig.

- Efter vi har optaget og kommer ud fra studiet, har jeg flere gange tænkt: 'Fuck, hvad fik jeg lige sagt?' siger Christine.

Overvejede at klippe det mest sårbare ud

De har da også nogle gange overvejet, om noget skulle klippes ud efterfølgende. Men sådan blev det altså ikke.

- Vi har hele tiden sagt, at det gerne måtte svie lidt, ellers havde vi ikke ramt rigtigt, siger Gitte.

Kvinderne troede ikke, at nogen ville stille op og tale om sex og seksualitet, men der tog de fejl. Hør afsnittet her.

Begge kvinder havde regnet med, at det var afsnittene om sex, seksualitet og parforhold, der ville være sværest at tale om og bagefter sende ud i æteren.

Men indtil videre har det blot betydet, at alt fra kollegaer til fremmede ivrigt henvender sig for at tale om emnet.

- Det har åbnet for nogle samtaler, jeg aldrig har haft med folk. Det er både mænd, kvinder, unge som gamle, og fremmede, der pludselig vil tale om sex og parforhold. Og det er faktisk ikke grænseoverskridende mere, siger Gitte.

- Før ville jeg have været mega, mega flov, siger Christine.

I stedet viste et af de klart sværeste emner sig at være det om gamle forældre.

- Vi var så bekymrede for afsnittene om seksualitet og parforhold, men det om gamle forældre var det, der ramte allerdybest, siger Gitte.

- Jeg taler blandt andet om, at jeg ikke oplever, at jeg har noget forhold til min far, og der har jeg været bange for at såre ham.

Alligevel holdt Gitte fast i at sige tingene, som de er. For Christine var det mest sårbare afsnittet om børn og den tomme rede.

- Jeg har brugt 20 år af mit liv på at være mor, men hvad så nu? Jeg føler, det er tabu at sige, at man er ensom, fordi børnene er flyttet hjemmefra, siger hun.

Én gjorde særligt indtryk

Noget tyder da på også på, at andre kan se sig selv i de tanker, som Gitte og Christine har gået med. Til deres store overraskelse har både mænd og kvinder henvendt sig efterfølgende.

Men særligt én har gjort stort indtryk.

En kvinde skrev, at hun havde fortalt sin 25-årige søn om afsnittet omkring skønhed. Han lyttede til det og havde bagefter ringet sin mor op og talt i halvanden time, fortæller Gitte.

Og det var netop det, de ønskede. At folk hører podcasten og selv fortsætter samtalen.

- For man skal ikke være alene om det. Det er meget ensomt og tungt, og man bliver ked af det og usikker, siger Christine.

Det er også kommet bag på de to kvinder, hvor meget det har betydet for dem selv at tale højt om de svære ting.

- Det har næsten været terapi. Jeg er i hvert fald blevet mindre bange for forandring, siger Gitte.

Der er allerede optaget ni afsnit om alt fra seksualitet til børn, der flytter hjemmefra, og der er allerede flere på tegnebrættet.

Hør podcasten her.