Tjener 240.000 kroner sort om året på skoleopgaver

Ghostwritere tjener tusindvis af kroner på at sælge opgaver til elever på ungdomsuddannelse. Politiet har stadig ikke fanget nogen af dem.

Hvad gør man, når opgaven står og skal afleveres ved midnat, og man ikke er begyndt endnu? Eller når man simpelthen ikke er i stand til at løse den?

De kattepiner sidder nogle elever i på de danske gymnasier, handelsskoler og HF-kurser. For nogle af eleverne bliver svaret at snyde.

For mens flertallet planlægger, skriver og afleverer deres opgaver i rette tid, tyr en del elever til at få andre til at skrive deres opgaver.

Det ses på flere Facebook-grupper, som TV2 ØSTJYLLAND har fået adgang til. 

quote Oftest oplever jeg, at man lige op til en afleveringsfrist godt kan mærke, at folk er ved at være pressede.

Lektiehjælper

Her kan studerende spørge om hjælp til at lave afleveringer og også give andre råd. Men nogle bruger også grupperne til at opsøge personer, der mod betaling kan skrive afleveringer – og dem er der flere af.

Priserne forhandles ofte på plads mellem den købende elev og den skrivende sælger over chattjenester på sociale medier.

Afleveringerne ender oftest med at koste mellem nogle få hundrede kroner for små opgaver og over 1000 kroner for store opgaver.

Tit kan man også afstemme opgaven til den forventede karakter.

TV2 ØSTJYLLANDs reporter Milan Ganesen har fået dokumentation for, hvor mange opgaver en konkret lektiehjælper har solgt.
TV2 ØSTJYLLANDs reporter Milan Ganesen har fået dokumentation for, hvor mange opgaver en konkret lektiehjælper har solgt.

Har solgt 1500 opgaver

TV2 ØSTJYLLAND er kommet i kontakt med en "lektiehjælper", der gennem en årrække har solgt omkring 1500 opgaver til andre.

For det har sælgeren tjent flere hundrede tusinde kroner - og det er vel at mærke sort. I det bedste år betalte elever på ungdomsuddannelser i alt 240.000 kroner for disse opgaver.

Det ved vi, fordi TV2 ØSTJYLLAND har fået adgang til en enorm mængde dokumenter med de opgaver, sælgeren har lavet for andre. Vi har også set adskillige betalinger på Mobilepay, hvor kunderne betaler flere hundrede kroner. Nogle af afleveringerne har sågar kostet over 1000 kroner.

Det er store summer, elever betaler for at få lavet deres opgaver.
Det er store summer, elever betaler for at få lavet deres opgaver.

Ud over at sælge enkelte opgaver tilbydes også abonnementer, hvor studerende kan få klaret alle deres opgaver i et fag.

Sælgeren ønsker ikke sin identitet afsløret, men vi er dog kommet i kontakt med en anden lektiehjælper, der gerne vil fortælle om det, han sælger. 

Han er selv stadig elev på en ungdomsuddannelse, og TV2 ØSTJYLLAND har derfor valgt at anonymisere ham.

- Oftest oplever jeg, at man lige op til en afleveringsfrist godt kan mærke, at folk er ved at være pressede. Opgaverne skal laves, ellers får man -3, fortæller han.

- Så kontakter man sådan en som mig og spørger, om jeg kan hjælpe med det her, og så kommer man videre på den måde.

Nogle lektiehjælpere går selv på ungdomsuddannelser.
Nogle lektiehjælpere går selv på ungdomsuddannelser.

Indgår aftaler mundtligt

Det er blandt andet til fagene virksomhedsøkonomi, afsætning og international økonomi, han tilbyder at sælge opgaver.

quote Hvis du ikke er klar til næste uddannelse, så skal du nok blive sparket ud alligevel.

Lektiehjælper

Han fortæller, at kontakten med køberne sker over chattjenesterne på blandt andet Facebook og Snapchat.

- Men ellers bliver de fleste aftaler indgået mundtligt, tilføjer han.

Er det her ikke uetisk?

- Allerførst plejer jeg faktisk helt gratis at yde hjælp og sige: 'Hey, du kan eventuelt kigge på det her, eller man kan gøre det her i den opgave.'

- Hvis den så er helt gal, eller en afleveringsfrist snart venter eller noget, så yder jeg også gerne, at jeg skriver en opgave for folk – mod betaling selvfølgelig.

I kommentarsporet tilbyder flere deres hjælp.
I kommentarsporet tilbyder flere deres hjælp.

Er det ikke snyd? Hvis en af dine kunder kommer ind på universitetet, kommer han eller hun ikke ind på baggrund af sine evner, for det er jo dig, der har hjulpet vedkommende.

- Jo, jeg vil ikke på den måde… Det er jo et svært spørgsmål, du stiller, indleder sælgeren.

- Jeg vil godt give dig ret i, at det selvfølgelig ikke er den person og den persons evner, den opgave lige præcis afspejler.

- Men i det store hele tror jeg ikke, at det er den enkelte opgave, man får lavet af mig, der gør det store udslag i forhold til din uddannelse. Hvis du ikke er klar til næste uddannelse, så skal du nok blive sparket ud alligevel, siger han.

Fusk til eksamen

Det er dog ikke kun enkelte opgaver, der kan snydes med. Også til skriftlige eksamener med eksamensvagter og stramme regler for at forhindre snyd kan der snydes.

Det fortæller den tidligere lektiehjælper Rezzan Basaran. I dag har han lagt lektiehjælpen bag sig og arbejder som socialrådgiver.

Han er over for TV2 ØSTJYLLAND gået med til at fortælle om sine tidligere metoder.

- Jeg sagde til alle de her mennesker, at de skulle tage ind med en telefon, de ikke brugte, og så deres egen telefon.

Det gjorde eleverne i stand til, som reglerne foreskriver, at aflevere en telefon til eksamensvagten. Samtidig brugte de så deres egen ekstra telefon til at lave internetdeling med deres bærbare computer, og så kunne de dermed stadig være elektronisk forbundet til nogen udenfor.

- På den måde kunne de så komme uden om det her sikkerhedsnet, som var skolens eget internet, forklarer Rezzan Basaran, der så ville sende opgaver direkte til sine kunder i eksamenslokalet.

Rezzan Basaran solgte afleveringer og eksamensbesvarelser til personer i sin vennekreds.
Rezzan Basaran solgte afleveringer og eksamensbesvarelser til personer i sin vennekreds.

Fortryder i dag

Hans opgavesalg var begrænset og primært til sin vennekreds, fortæller han, men i dag fortryder han, at han gjorde det.

- Nu, når jeg er socialrådgiver, og i takt med, at jeg er blevet ældre, kan jeg godt se, at det jo ikke har været en god ting, jeg har gjort, siger Rezzan Basaran.

Siden 2020 har det været ulovligt at sælge opgaver til andre, men Østjyllands Politi fortæller, at de ikke har fået nogen anmeldelser.

quote Du fjerner bare deres løsning, du fjerner ikke deres problemer.

Rezzan Basaran, tidligere lektiehjælper

Rezzan Basaran tror da heller ikke, at et forbud løser problemet, for så længe karakterpresset for at komme ind på eftertragtede uddannelser er stort, vil der stadig være nogle, der falder i, mener han.

- Det kan måske hjælpe nogle, men roden til problemet er jo ikke fjernet. Du fjerner bare deres løsning, du fjerner ikke deres problemer. De vil stadig have frustrationer og desperation indeni.

- De kan ikke finde andre løsninger end at betale andre for at gøre de her ting. Jeg tror ikke, det ændrer sig, bare fordi det bliver ulovligt, siger Rezzan Basaran.

TV2 ØSTJYLLAND har spurgt samtlige ungdomsuddannelser på tværs af de østjyske kommuner, men ingen giver udtryk for, at de ofte ser sager med andre forfattere på opgaver.

TV2 ØSTJYLLAND har lavet et dokumentarprogram om snyd med opgaver. Se programmet her: