Surdej er et hit: - Det er nærmest et kæledyr
Surdej hitter i de danske hjem og på de sociale medier, hvor der dagligt bliver lagt massevis af billeder op af brød og boller.
Surdej, surdej, surdej.
Scroller man gennem det sociale medie Instagram for tiden, er det nærmest umuligt ikke at støde ind i lækre boller og brød - bagt på surdej.
På Facebook er interessen også stor og gruppen "Den Glade Surdej", der har eksisteret siden 2013, har den seneste måned mere end fordoblet sit medlemstal, så den nu tæller 7061 surdejsbagere.
Cathrine Brandt fra Ans ved Silkeborg har de seneste 10 år arbejdet på at finde frem til det allerbedste surdejsbrød og er en af Danmarks førende bloggere, når det kommer til bagning. På Instagram har hun mere end 45.000 følgere, der dagligt får opdateringer med tips og tricks til brød og kager.
Hun fortæller, at interessen for surdej har været støt stigende de seneste år, men at corona-nedlukningen har givet den et ekstra boost.
- Interessen har hele tiden været stor, men folk har søgt et åndehul her under corona. Surdej kan virke en smule omstændigt, og det er noget, som folk nok har tænkt, at de gerne vil gøre, når de har tid. Og det har en masse folk så fået foræret nu, siger Cathrine Brandt til TV2 ØSTJYLLAND.
Siden starten af marts har hun fået mere end 13.000 nye følgere på Instagram, hvor hun dagligt deler opskrifter og tips til bagning både med og uden surdej.
- Folk er blevet mere interesserede i at skabe noget selv, og at alt ikke skal gå så hurtigt. Og ligeså snart, at det spreder sig på sociale medier, er der selvfølgelig flere, der følger med, siger Cathrine Brandt.
Micki Cheng er blevet vild med surdej
En af dem, der er hoppet med på surdejstrenden, er Micki Cheng fra Randers, der er kendt fra Den store bagedyst.
I midten af marts startede han sit eget surdejsprojekt under hashtagget #surdejsammen, og her er der blevet delt mere end 1000 billeder på nuværende tidspunkt.
- Den dag Mette sagde: "Nu lukker vi Danmark", sagde jeg: ”Screw this – we’re making a surdej," siger Micki Cheng til TV2 ØSTJYLLAND.
Her en måneds tid senere, er der stadig liv i amatørbagerens surdeje.
- Den ene dej er i karantæne på køl, og den anden bager jeg med fra tid til anden, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter.
- Danskerne kan jo godt lide at hygge og bage. Surdej er jo ofte noget, man får på restaurant eller ved bageren, fordi man ikke har tid eller overskud til at passe en surdej. Nu hvor man har tid, og mange er hjemme, hvorfor så ikke lave en surdej?
Den tidligere bagedystdeltager er selv blevet begejstret for at bage med surdej, og fortæller, at rigtig mange har deltaget i hans projekt med at bage surdej sammen.
- Der er flere hundrede, der har været med. Mange skriver beskeder til mig, om hvad de skal gøre, når surdejen ikke bobler, siger han og fortsætter:
- Det er nærmest et kæledyr, der skal have tid, mad og vand.
I videoen herunder fortæller Cathrine Brandt, hvordan man nemt kan lave sin egen surdej.