Sundhedsstyrelsen sætter ind mod "voldsomme og uventede" senfølger

Det er vigtigt, at vi kan hjælpe de mennesker, som plages af senfølger, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

De fleste, der har været syge med COVID-19, kan (gudskelov) vende tilbage til deres almindelige hverdag, når de er raske.

Men nogle mennesker oplever efterfølgende gener som eksempelvis åndenød, hjertebanken, smerter i muskler og led og koncentrationsbesvær.

35 procent af de patienter, der har været indlagt med COVID-19-smitte på Aarhus Universitetshospital, oplever eksempelvis stadig senfølger efter 12 uger.

Senfølger fra COVID-19 kan ramme alle og stå på meget længe. Her fortæller ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard, om senfølgerne. (video fra 27. august).

Mere viden om senfølger

COVID-19 er som bekendt en ny sygdom, og derfor er det sparsomt med viden om omfanget af mulige kroniske skader og om, hvor alvorlige de enkelte følger er.

Af samme grund vil Sundhedsstyrelsen nu oprette en faglig følgegruppe, der skal samle viden om senfølger og på den måde blive klogere på, hvordan senfølgerne bedst håndteres i sundhedsvæsnet. 

Joan Wardinghus fra Aarhus var ultraløber, inden hun blev ramt af COVID-19. Nu har hun svært ved at komme op ad trapperne i hendes opgang.

Følgegruppen er sammensat af fagfolk med praktisk erfaring og viden om COVID-19. 

- Det er vigtigt for os at forebygge langvarige senskader efter COVID-19, og at personer med senfølger får den indsats, de har behov for. Den skal de modtage det sted, der bedst muligt kan håndtere den enkeltes behov, siger konstitueret vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, Helene Probst, i en pressemeddelelse. 

Ifølge hende vil der ofte være behov for en tværfaglig indsats, hvor fx fysioterapeuter, sygeplejersker, psykologer og læger vil blive involveret.

Slemme senfølger

Flere af de mennesker, der oplever senfølger, kæmper med slemme symptomer. 

- Vi oplever mange, der kan fortælle, at de har problemer med at koncentrere sig, med at huske og bliver hurtigt trætte. Der er også nogle, der oplever, at de bliver stakåndet og ikke kan gå så langt, som de kunne tidligere, sagde ledende overlæge på afdelingen for infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard, den 27. august til TV2 ØSTJYLLAND.

Medlemmerne af den nye følgegruppe skal komme med input til et sæt nationale anbefalinger.

Anbefalingerne skal også rådgive læger og andre sundhedspersoner, der ser personerne med senfølger efter COVID-19, så de ved, hvordan senfølgerne skal udredes og håndteres.

Anbefalingerne forventes at kunne offentliggøres i slutningen af september.

Unknown

Brand tæt ved nyrenoveret kulturhus

20210515-110842-L-1920x2751we

Dagens konfirmand kom tidligt i kongelig lære

Skærmbillede 2021-05-15 kl. 11.30.13

Trist majvejr fortsætter så langt øjet rækker

IMG_0209

play VIDEO: Kom med på jagt efter forsvundet anker

20200727-180240-2-1920x1308we

Trods ny vejledning: Rejsebureau tror ikke på rejse-boom

Lige nu
coronavirus test

liveblog COVID-19 LIVE: Speciallæge i infektionssygdomme: Potentiale for en betydelig smittespredning

Dagens mest læste