Stort pres på sheltere - nu er der flere på vej

A.P. Møller Fonden donerer 16 millioner kroner til 300 nye sheltere i statslige naturområder over hele landet.

Det er blevet mere populært end nogensinde at opholde sig eller overnatte i naturen. Og det har lagt pres på de overnatningsmuligheder, der er rundt om i landet. 

Men fremover bliver det endnu nemmere at finde et primitivt ly for natten.

A.P. Møller Fonden donerer 16 millioner kroner til opførelsen af 300 nye sheltere i de statslige naturområder over hele landet. Og det vækker jubel hos Thorbjørn Nørgård, der er skovfoged i Søhøjlandet.

- Lige da jeg fik beskeden, tænkte jeg: Fedt! siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Her et af de populære shelter på Djursland.
Her et af de populære shelter på Djursland.

Thorbjørn har 30 års erfaring på området, og ifølge ham er efterspørgslen større end nogensinde.

- Vi har nogle stykker langs Kattegat-kysten, der nærmest er rødglødende, og på Tunø har vi også et sted, hvor der er tryk på i sommerhalvåret, siger han.

Skovfogeden er da heller ikke i tvivl om, hvor man gerne vil placere en ny shelterplads.

Med de 300 nye på landsplads sker der tæt på en fordobling af antallet af Naturstyrelsens sheltere i den fælles natur ifølge en pressemeddelelse fra Naturstyrelsen.

- Du kan komme ud og høre nattens lyde. Du får frisk luft, for det er jo ikke en campinghytte. Det er ret primitivt, hvor man egentligt bare skal ud og opleve naturen, vindens susen og stjernehimlen, siger vicedirektør i Naturstyrelsen Signe Nepper Larsen.

Sheltere til større grupper

Der bliver opført 250 nye små sheltere og 50 store sheltere til større grupper.

Desuden indeholder bevillingen en opgradering af 100 af de eksisterende primitive overnatningspladser i de statslige områder.

Eksempelvis vil der blive repareret eller udskiftet sheltere samt etableret flere bålsteder og muldtoiletter, som bedst beskrives som et komposttoilet.

Den præcise placering er stadig uvis, men det vil være jævnt fordelt over hele landet. Derudover vil det være steder med stor efterspørgsel og steder, hvor der i dag ikke er et stort udbud af sheltere.

Her håber den østjyske skovfoged, at det bliver muligt at placere et helt nyt shelterområde på Nordsamsø, hvor der har været stor efterspørgsel. Derudover vil han også gerne udvide nogle af de mest populære.

- Jeg fornemmer, at der et stigende behov for shelterpladser. Især i kølvandet på corona. Dem, der leverer sheltere til os, de meldte udsolgt, fordi mange private også køber til haven, siger Thorbjørn Nørgård. 

Står klar i august

Sidste år bestilte mere end en kvart million borgere en overnatningsplads i de statslige naturområder landet over.

Forventningen er, at de første nye sheltere vil stå klar til slut august.

En del statslige sheltere kan bookes på forhånd, men der er også mange, der spontant kan bruges efter først-til-mølle-princippet.

Borgere kan også sove i skovbunden i alle statslige naturområder eller slå deres telt op i flere end 275 skove med fri teltning.