Storbrand har skabt boom i salget af luftfiltre

Webshops melder om et øget salg af særlige luftfiltre til østjyske kunder, efter branden på Studstrupværket brød ud for knap to uger siden.

Mens borgere klager over røggener, har luftfilter-virksomheder oplevet en stor fremgang, siden branden på Studstrupværket nord for Aarhus begyndte for knap to uger siden.

Det oplyser de to største sælgere på det marked til TV2 ØSTJYLLAND.

Mange huse - især nybyggede - har ventilationsanlæg, som konstant suger luft ind udefra for at cirkulere den rundt mellem værelserne. Og især de huse har haft problemer med røglugt indendøre i forbindelse med branden.

Derfor er masser af østjyske kunder gået på jagt efter såkaldte kulfiltre, der kan sortere en større del af lugten og røgen fra, inden det kommer ind i deres hjem.

quote Mange af vores kunder har specifikt nævnt branden som årsag til, at de køber luftfiltre nu

Sara Rosborg Lagoni, medejer, Filterbyen.dk

Hos Filterbyen.dk kunne man den 24. september - to dage efter branden brød ud - se en stor stigning i salget til postnumrene i det brede område rundt om værket.

Det fortæller Sara Rosborg Lagoni, medejer af Filterbyen.

- Mange af vores kunder har specifikt nævnt branden som årsag til, at de køber luftfiltre nu, siger hun.

De høje salgstal blev ved i nogle dage og dykkede så lidt igen, men da kalenderen ramte 1. oktober, kunne webshoppen se et nyt spring i salgene.

Sara Rosborg Lagoni formoder, at det skyldes, at folk har fået løn, og at de på det tidspunkt prioriterede at investere i renere luft.

Det er kulfiltre som dette, der nu sælges flere af.
Det er kulfiltre som dette, der nu sælges flere af. Foto: Filterbyen.dk

Steget 80 procent

Også hos deres nærmeste konkurrent Filterhuset.dk har man kunnet se en klar stigning, efter branden startede.

Ifølge direktør Henrik Friis har man i perioden fra den 16. september til og med 2. oktober solgt 80 procent mere til området omkring Studstrupværket, end man gjorde i de 16 foregående dage.

Det er netop de mere finmaskede filtre, der har solgt markant mere, oplyser han.

Røgen er stået op i stride strømme fra Studstrupværket i næsten to uger og har affødt utallige klager både tæt på kraftvarmeværket og langt, langt væk. Så langt som 50 kilometer væk er borgere blevet ramt af en for dem uforklarlig røglugt, der er beskrevet som bål-agtig eller kemisk.

Den næste stigning for webshopperne kan komme senere på efteråret, hvis flere end tidligere bruger deres brændeovne til at varme deres hjem. Det afføder nemlig oftere og oftere klager i villakvarterer, hvor nye, velisolerede hjem pludselig lugter af røg fra deres naboers ældre huses skorstene.

Både Filterbyen og Filterhuset understreger, at filtrene ikke kan fjerne al lugt og alle partikler, men de kan forbedre luftkvaliteten indenfor.