Stor aktion mod ulovlige knallerter

Fredag aften havde Østjyllands Politis Færdselsafdeling en særlig aktion rettet mod ulovlige knallerter og andre færdselsovertrædelser. Det resulterede i 25 sigtelser.

Da Østjyllands Politis Færdselsafdeling i fredags igangsatte en større knallertaktion, stødte de især på knallerter, der var ændret til at køre hurtigere end de tilladte 30 km/t. Foto: Kristian Sæderup - Ritzau Scanpix

Hver eneste dag får Østjyllands Politi henvendelser fra borgere, der er generede af knallertkørsel rundt omkring i det østjyske.

Fredag aften lavede Østjyllands Politis Færdselsafdeling netop derfor en aktion målrettet ulovlige knallerter og andre færdselsovertrædelser. Det resulterede i 25 sigtelser.  

Læs også Hospitalsledelse hængt ud i nazi-video: - Det er dårlig stil og dårlig smag

- Der er nærmest ikke en by i hele politikredsen, som vi ikke har fået en anmeldelse fra. Rigtig mange borgere er generede af knallerter og den måde, de kører på og larmer. Så det er et fokusområde, som vi i hele kredsen forsøger at sætte ind over for, fortæller politikommissær ved Østjyllands Politi, Amrik Chada.

Det skaber for meget utryghed for borgerne, og det er farligt.

Amrik Chada, politikommissær ved Østjyllands Politi

Fredag aften var politiets første stop nord for Randers i Spentrup, hvor politiet standsede fire knallerter, der var ændret til at køre mere end de tilladte 30 km/t.

- Vi oplever blandt andet, at der bliver kørt på fortovet, at nogle knallerter er ulovlige og kører alt for stærkt, og at de larmer. Vi ser generelt ofte en væsentlig tilsidesættelse af færdselsloven, lyder det fra politikommissæren.

I Randers by blev der stoppet og sigtet yderligere tre personer, der kørte på knallerter, som var ændret til at kunne køre hurtigere, end de måtte.

Konstruktive ændringer på knallert

Konstruktive ændringer er, når motorens begrænsninger fjernes, så ydeevnen forbedres, og knallertens tophastighed forøges.

Kilde: DTU

Kan få drastiske konsekvenser

På Djursland havde politiet modtaget flere anmelder om ulovlige knallerter. En ung mand blev standset i Lime, efter han havde forsøgt at stikke af fra politiet og derefter smidt sin knallert og gemt sig i en våd kornmark.

Dette resulterede i flere sigtelser, blandt andet for ikke at efterkomme politiets anvisninger, for ikke at have medbragt kørekort, manglende forsikring, manglende styrthjelm, kørsel på fortov samt kørsel på en konstruktiv ændret knallert.

Læs også Bilist skulle tanke - bil brød i brand på tankstation

- Med en knallertaktion som denne vil vi fortælle dem, at de skal lade være. De risikerer at blive involveret i færdselsuheld. Knallerterne er slet ikke lavet til at køre så stærkt, som de får dem til. Det skaber for meget utryghed for borgerne, og det er farligt, lyder det fra politikommissær ved Østjyllands Politi, Amrik Chada.

Det er ikke kun farligt for knallertkørerne – det kan også gå udover deres ret til at få kørekort.  

- Det kan få drastiske konsekvenser for dem. De kan få udskudt retten til at erhverve kørekort til bil i et halvt år, og hvis vi fanger dem anden gang, så tager vi knallerten fra dem, fortæller politikommissæren.  

Vil skabe ro og sikkerhed

Aktionen fortsatte videre mod Hornslet, hvor to ulovlige knallerter blev stoppet.

Den ene af knallerterne ønskede ikke at stoppe efter politiets anvisninger, men føreren kunne hurtig se, at politiets offroader ikke kunne rystes af, og han stoppede derfor kort efter.

Læs også Allé med flotte træer ødelagt: - Det er vandalisme

Knallertføreren blev sigtet for manglende forsikring, manglende styrthjelm, fejl og mangler, konstruktiv ændret lille knallert og kørsel på fortov.

Knallerter er overrepræsenterede i ulykker med dræbte og tilskadekomne. Så det er ikke noget, vi ser med det blinde øje på.

Amrik Chada, politikommissær ved Østjyllands Politi

- Vi ser ofte, at de finder steder, de kan køre ind med knallerten, hvor vi ikke kan få motorcyklen med. Derfor har vi haft ’offroaders’ med, der kører på motorcross lignede køretøjer. Og så kan de ikke køre fra os. fortæller Amrik Chada.

Også i Allingåbro forsøgte en knallertkører at stikke af fra politiets offroader uden held. På sidste stop i Assentoft og Auning, blev der kontrolleret flere knallerter, men ingen af dem var ulovlige.  

Læs også Fyringer på vej i Aarhus Lufthavn: Opgiver lønkompensation

- Vi vil skabe ro i områderne og sørge for, at knallerterne er lovlige. Knallerter er overrepræsenterede i ulykker med dræbte og tilskadekomne. Så det er ikke noget, vi ser med det blinde øje på.

Udover de ulovlige knallerter stødte politiet også på en bilist, der blev sigtet for brug for håndholdt mobiltelefon, og en lidt for hurtig bilist fik også et klip i kørekortet.

Alt i alt gav aktionen følgende sigtelser

Konstruktiv ændret lille knallert: 11 sigtede

Manglende forsikring: 4 sigtede

Manglede styrthjelm: 3 sigtede

Anvisninger ikke efterkommet af politiet: 3 sigtede

Kørsel på fortov: 2 sigtede

Hastighed personbil klip: 1 sigtet

Mobiltelefon anvendt personbil: 1 sigtet

 

Kilde: Østjyllands Politi