Sommer i en coronatid: - Sådan får du magiske naturoplevelser

Naturen er et magisk sted at bruge sin sommer. Ifølge Morten DD Hansen handler det om at sætte sig på sin røv og inhalere alt, hvad naturen har at byde på.

08:00

VIDEO: Spørger man Morten DD Hansen, Museumsinspektør og biolog hos Mols Laboratoriet, er en tur ud i naturen et godt bud på en sommerferieaktivitet. Få hans gode råd i videoen her.

Hvis sommeren i år skal tilbringes i Danmark, så kan det måske være svært at hitte ud af, hvad man skal give sig til.

Spørger man Morten DD Hansen, Museumsinspektør og biolog hos Mols Laboratoriet, er en tur ud i naturen et godt – ja faktisk et magisk – bud på en sommerferieaktivitet.

Læs også Sommer i en coronatid: Sådan får du den bedste cykelferie

Morten DD Hansen bruger sit liv ude i naturen. Han kender den – både blomster og dyr. Men for den utrænede kan det virke uoverkommeligt at tage alle indtrykkene ind.

Til det deler Morten DD Hansen gerne sine gode råd:

Jo længere tid, man er her, jo mere får man øje på. Så sæt dig ned og bare inhaler, og så opdager du alle lydene. Det er virkelig noget af det, naturen kan.

Morten DD Hansen, museumsinspektør og biolog hos Mols Laboratoriet

- Jo længere tid, man er her, jo mere får man øje på. Så sæt dig ned og bare inhaler, og så opdager du alle lydene. Det er virkelig noget af det, naturen kan, siger Morten DD Hansen.

Læs også Historisk storke-sensation er endt som en tragedie

Det forudsætter bestemt ikke, at man ved en masse om naturen på forhånd:

- Der er tit folk, der spørger mig, skal man ikke vide en masse om naturen for at inhalere den. Men det er bare at sætte sig og åbne de her sanser, og holde øje med hvad der flyver rundt af sommerfugle og at lytte til fuglenes sang og inhalere duften af alle de her urter, så er det altså en god begyndelse.

En smuk Rød-kløver i Mols Laboratoriet. 

På artsjagt med natur-app

Morten DD Hansen har sin daglige gang på Mols Laboratoriets arealer. Her kan alle komme og der er rigeligt at opleve.

Selv registrerer Morten sine oplevelser i en database med adgang fra mobilen. På den måde kan alle forskere se, hvad der lever og gror i natur-laboratoriet.

Læs også COVID-19 LIVE Lang ventetid og mange i kø til coronaprøver

Og det er ikke kun fagfolk, der kan bruge mobilen derude. Det kan du også – også hvis du ikke har den store viden om hverken fauna eller flora.

Med appen iNaturalist tager du et billede af for eksempel den plante, du står overfor, og så fortæller appen dig, hvad det er for en art. Samtidig bliver der gemt data om plantens placering, som kan bruges af forskere.

Appen iNaturalist kan med et enkelt billede gøre dig klogere på den art, du står foran. Samtidig med at du hjælper videnskaben.

Så med et enkelt billede kan du både blive klogere og samtidig hjælpe videnskaben:

- På den her måde får man øjeblikkeligt svar på, hvad det er, man står overfor. Faktisk kan du konkurrere med dine kammerater om, hvem der har fundet flest arter.

- Det virker på unge mennesker, så vi ser rigtig mange unge, altså gymnasieelever, der bruger den her app. Hvem havde troet det for 10 år siden? At gymnasieelever lige pludselig ville gå rundt og konkurrere om at finde flest planter? Altså jeg ville jo have sagt, at folk var forpulede løgnere, siger Morten DD Hansen.

Et sommerfuglepar parrer sig, mens en anden han må se skuffet til. 

Mere natur-kvalitetstid

I Mols Bjerge har de aldrig haft flere gæster, end de har haft imens COVID-19 har haft lukket landet ned.

Ifølge Morten DD Hansen gælder det om at give sig god tid, når man bevæger sig ud i det grønne:

Naturen kan man fordybe sig i i timevis. Det giver en stor ro bare at sidde på sin røv og se, hvad der sker.

Morten DD Hansen, museumsinspektør og biolog hos Mols Laboratoriet

- Naturen kan man fordybe sig i i timevis. Det giver en stor ro bare at sidde på sin røv og se, hvad der sker. Det har coronakrisen i den grad givet rum til.

På offentlige arealer, som Mols Laboratoriet, er der adgang døgnet rundt. Så Morten DD Hansens råd er: Kom ud – og gerne uden for tidsrummet 9-16.

udinaturen.dk kan du finde mere inspiration til ture ud i naturen i hele Danmark.

- Naturen kan man fordybe sig i i timevis. Det giver en stor ro bare at sidde på sin røv og se, hvad der sker. Det har coronakrisen i den grad givet rum til, lyder det fra Morten DD Hansen, der selv har sin egen knold, han nyder at hvile hovedet på, mens han nyder naturen.