Sognepræst tvunget til at afholde julegudstjeneste mod sin vilje

I Holme Kirke så sognepræsten helst, at julegudstjenesten blev aflyst, men biskoppen ved Aarhus Stift tvinger ham til at prædike juleaftensdag.

Julegudstjenester er årets højdepunkt i kirker landet over, men i år bliver dét højdepunkt anderledes, end det plejer. For også her har coronavirus skabt stor bekymring.

Mens den bekymring har fået flere østjyske kirker til at tænke i alternative måder at afholde de kommende julegudstjenester på, så ønsker Holme Kirke helt at aflyse.

Det fortæller sognepræst Peter Sporleder.

- Jeg mener simpelthen ikke, at det er forsvarligt at afholde julegudstjenester i år, siger han.

Som det ser ud nu, er Peter Sporleder tvunget til at afholde minimum en julegudstjeneste den 24. december.
Som det ser ud nu, er Peter Sporleder tvunget til at afholde minimum en julegudstjeneste den 24. december.

Skal afholde

Men som det ser ud nu, så er sognepræsten tvunget til at afholde julegudstjenesten mod sin vilje. Det er nemlig kun regeringen og landets biskopper, der kan give tilladelse til helt at måtte aflyse årets julegudstjenester.

- Jeg forstår godt deres bekymring. Der er mange af os, der er meget slidte lige i øjeblikket. Men det, der er vigtigt for mig at sige, er, at vi som kirke skal være der. Vi har altid været der, når tiderne er svære, og tiderne er svære nu. Så Juleevangeliet det skal lyde, det skal corona ikke have lov til at lægge død. Og så har vi også af sundhedsmyndighederne fået at vide, at vi gør det på en fuld forsvarlig måde, fortæller biskoppen over Aarhus Stift, Hans Wigh-Poulsen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Henrik Wigh-Poulsen er biskop over Aarhus Stift.
Henrik Wigh-Poulsen er biskop over Aarhus Stift.

Hvorfor flytter du ikke bare julegudstjenesten udenfor?

- Det har vi også overvejet her i Holme Kirke. Hvis vi skal sidde udenfor juleaften, og folk skal sidde ned i 7-8 graders kulde og fryse – og måske regner der også, og der er noget med lyden. Det bliver simpelthen for bøvlet, fortæller Peter Sporleder.

Vil aflyse gudstjenester i hele landet

Sognepræsten i Holme Kirke er ikke alene om at mene, at det er uforsvarligt at afholde årets julegudstjenester.

Næsten 4000 kirkesangere- og tjenere har skrevet under på en underskriftindsamling, fordi de mener, at gudstjenesterne bør aflyses eller som minimum foregå uden sang.

- Det smerter os at skrive denne opfordring, fordi vi elsker at spille, synge og holde gudstjeneste i kirken til jul. Det er en af de mest specielle og hyggelige højtider at være ansat i folkekirken i. Men i år glæder vi os ikke. Vi føler en knude i maven over at skulle passe vores arbejde denne jul, fordi vi ved, hvor mange mennesker kirken kommer til at samle, uden at kirken kan garantere for deres sikkerhed, står der i henvendelsen.

Nye retningslinjer

Til trods for stor debat er reelle aflysninger af landets julegudstjenester endnu ikke på tale. 

Men mandag aften opdaterede Kirkeministeriet sine retningslinjer for folkekirken og andre trossamfund op til de forestående julegudstjenester.

Her opfordrer ministeriet blandt andet til at overveje muligheden for at afholde drive-in-gudstjenester eller sløjfe fællessangen - og samtidig skal det sikres, at færre mennesker mødes i kortere tid.

Og selvom mange danskere sandsynligvis vil deltage i julefejringen digitalt, er det vigtigt at minimere smitterisikoen blandt kirkegængerne, fortæller kirkeminister Joy Mogensen (S):

- Nu gælder det om, at præster, menighedsråd, biskopper og de ansatte finder løsninger lokalt, som alle kan være trygge ved. Det kan for eksempel være ved at undgå sang, have færre gudstjenester og færre deltagere i kirken, siger hun i pressemeddelelsen.

Nye retningslinjer er ikke nok

Regeringens støttepartier Enhedslisten og SF så gerne en aflysning af de fysiske julegudstjenester grundet frygt for smitte.

Sådan lyder det fra partierne, efter at kultur- og kirkeminister Joy Mogensen (S) mandag aften sendte opdaterede retningslinjer ud til kirkerne inden jul.

- Jeg anerkender, at retningslinjer er skærpede. Men det er et meget stort ansvar at lægge over på personalet i den enkelte kirke at skulle tage stilling til, hvordan man skal indrette sig, og om man så rent faktisk kan overholde retningslinjerne.

- Jeg er helt med på, at det betyder meget for mange mennesker at gå i kirke. Men samtidig har vi også bare en situation, hvor vi ved, at når vi mødes mange sammen, så risikerer vi at smitte en masse mennesker, fordi mange af os går rundt og er smittet uden at vide det, siger Kirsten Normann Andersen, der er sundhedsordfører for SF.

Afstand, håndsprit, mundbind

Med de nye retningslinjer skal blandt andet kirker fremover overveje:

Genrebillede, frisør

Frisørsalon skal holde lukket: Nu klipper Rikke - fuldt lovligt - folk i deres hjem

Skærmbillede 2021-01-18 kl. 16.23.42

Hjemmeskoling er ikke kun skidt: Trine kommer tættere på sine børn

Grenaa Sygehus akutklinik

Akutklinikker genåbner

20180728-135225-a_28mb.jpg

Universitet til udvekslingsstuderende: Genovervej om I vil afsted

politibil

Vanvidskørsel i Aarhus V: Kørte 115 km/t i byzone

minimumsnomeringer Asylgades Børnehus børnehave Skanderborg

Forslag: Gratis flyverdragter til alle pædagoger