Skal du fejre sankthans? Sådan undgår du ubehagelige overraskelser

Sankthansaften kan hurtigt udvikle sig uheldigt, hvis der ikke er styr på sikkerheden. Få alle brandvæsenets anbefalinger til et sikkert bål her.

To coronaår er gået med begrænsede muligheder for at fejre sankthans-traditionen med bål og sang. Men i år kan man uden tanke på antallet af fremmødte varme sig ved flammerne.

Der er dog fortsat en række andre forholdsregler, der er værd at bevare, når man skal tænde et stort bål. 

For ifølge Beredskabsstyrelsen rykker brandvæsenet ud til flere end dobbelt så mange 1-1-2-meldinger sankthansaften som på en normal aften og nat. 

- Når vi bliver kaldt ud, er det typisk, fordi et bål er løbet løbsk - det er blevet mere voldsomt, end man lige havde regnet med. Eller hvis folk har forladt et bål, der ikke er helt slukket, siger Anders H. Jensen, operationschef hos Østjyllands Brandvæsen.

Sådan laver du et sikkert bål

Hvis man holder sig til brandvæsenets anbefalinger, kan man dog trygt fyre op for traditionen. Og det er østjyderne generelt gode til, siger operationschefen.

Undgå voldsom antænding

Det første punkt på listen omkring brandfarlige væsker kræver særlig opmærksomhed, fortæller operationschefen.

- Det er vigtigt, at man ikke bruger benzin, for det kan gå grueligt galt. Det giver en voldsom antænding, siger Anders H. Jensen.

afstandskrav-faerdig_ostbv
Foto: Østjyllands Brandvæsen

Derudover skal man heller ikke undervurdere vigtigheden af sikkerhedsafstande.

- Flyveild fra sådan et bål kan flyve langt, men strålevarmen fra bålet kan også være voldsom og antænde ting flere meter væk, siger operationschefen.

Kun tilladt dén ene dag

Det er kun på selve sankthansaften, at man må afbrænde større bål. Der skal således heller ikke søges tilladelse til afbrændingen.

På alle andre tidspunkter af året betragtes det som afbrænding af haveaffald, hvor der normalt gælder andre regler og begrænsninger.