Se kortet: Stor forskel på ældres hjemmehjælp

Der er stor forskel på, hvor lang tid ældre får med hjemmehjælp i de forskellige kommuner i Østjylland. Karl på 85 år får kun 15 minutter om dagen.

Der er stor forskel på, hvor meget hjælp de østjyske ældre får til at få svinget støvsugeren eller blive hjulpet en tur i brusebadet.

I Silkeborg Kommune modtager de ældre over 65 år, som er visiteret til hjemmehjælp, i gennemsnit 2,76 timers hjælp pr. person. I Odder er det tilsvarende tal 4,14 timer.

Med andre ord er der hver uge næsten halvanden time mere per ældre i Odder i forhold til i Silkeborg.

Gennemsnitlig visiterede hjemmehjælpstimer pr. uge pr. hjemmehjælpsmodtager (65+ årige). Kilde: Ældre Sagen
Gennemsnitlig visiterede hjemmehjælpstimer pr. uge pr. hjemmehjælpsmodtager (65+ årige). Kilde: Ældre Sagen

Karl får 15 minutters hjælp

Markant færre ældre får tilkendt hjemmehjælp end for ti år siden. Og dem, der kommer igennem nåleøjet, må tage sig til takke med mindre tid. Faktisk er antallet af hjemmehjælpstimer faldet med over 40 procent på landsplan siden 2010. Det viser en ny opgørelse foretaget af Ældre Sagen.

Én af dem, der nøjes med 15 minutters hjemmehjælp om dagen, er 85-årige Kaj Norman Søndergaard fra Tirstrup i Syddjurs, der kæmper med følgevirkningerne efter en kræftbehandling.

Bivirkningerne har blandt andet betydet diarre, hård mave, lungebetændelse, blærebetændelse, kateter og så er hans sukkersyge blevet værre. 

Han får hver dag besøg af hjemmehjælpen, der hjælper ham med at få støttestrømper på. Resten af hjælpen står hans kone, Britta, for. 

- Jeg kan ikke undvære hende, det kan jeg ikke. Hvis ikke, jeg havde Britta til at gøre alt det her, så skulle jeg have meget mere hjemmehjælp, siger Kaj Norman Søndergaard til TV2 ØSTJYLLAND. 

Karl får meget hjælp i hverdagen af hans kone, Britta.
Karl får meget hjælp i hverdagen af hans kone, Britta.

Selvom han generelt er glad for den hjælp, han har fået, har han en enkelt anke. 

- Måske lidt tidsmæssigt set, at de ville komme inden for samme tid. Men det er håbløst, når de har andre steder, siger Kaj Norman Søndergaard.

Færre timer til flere ældre

Han mener, at området muligvis ikke bliver prioriteret højt nok af Syddjurs Kommune. 

- Man prøver at spare penge. Det er en dyr belastning for kommunen. 

Kaj Norman Søndergaard får hjemmehjælp til at få støttestrømper på om morgenen, og hans kone hjælper ham med resten. Han er tilfreds med den hjælp, han får.